default-image

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα στις πορείες για τον Αλέξη

Ελλάδα
Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη-Πάτρα στις πορείες για τον Αλέξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πορεία για την επέτειο των 6 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με το κλίμα να είναι φορτισμένο λόγω της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, πραγματοποίθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα. Στην πορεία συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 5.000 άτομα.

Να σημειωθεί πως η πορεία αναμενόταν να ξεκινήσει μετά τις 3 μ.μ. όταν και θα έληγε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση των συναθροίσεων, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν τελικά την πορεία περίπου στις 2:15.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, συνέχισαν προς την Ομόνοια και εν συνεχεία, μέσω της Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας ήταν περίπου 200 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Έξω από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών κουκουλοφόροι έσπασαν μάρμαρα και πέταξαν νεράντζια στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η Αθήνα θύμιζε "φρούριο", αφού πάνω από 7.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ενώ για τις 6 είναι προγραμματισμένη νέα διαδήλωση στην πρωτεύουσα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός, στενός φίλος του Γρηγορόπουλου, που ήταν παρών τη στιγμή της δολοφονίας του. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα", στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας και καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε τράπεζες και σε βιτρίνες καταστημάτων. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ προκλήθηκε και πυρκαγιά σε γνωστό πολυκατάστημα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Μάλιστα, ομάδα διαδηλωτών πέταξε κροτίδες σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Τσιμισκή την ώρα που υπήρχαν μέσα πελάτες, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός. Ακολούθησε επέμβαση της Πυροσβεστικής και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έχει λήξει και δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο για αργότερα.

Η κεντρική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα.

Κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυναν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συλλογικοτήτων, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ξεχωριστό κάλεσμα, για συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, επίσης στις 12 το μεσημέρι, απηύθυναν φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στις 10 το πρωί τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της Τροχαίας. Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων επιστρατεύτηκαν και εισαγγελείς, που θα παρακολουθούσαν την εξέλιξη των εκδηλώσεων.

Υπό κατάληψη εξακολουθούν τελούσαν το Σάββατο το κινηματοθέατρο "Ολύμπιον" και το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό.

Προσαγωγές στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές. Ομάδες αντιεξουσιαστών παραμένουν έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News