Ελλάδα

Ελλάδα-Τουρκία: Δυνατότητες συνεργασίας παρά τις διαφωνίες

Το πολιτικό σκέλος του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου. Σε αυτό προήδρευαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

«Κατανοούμε την απόφαση του Κύπριου προέδρου Νίκου Ανστασιάδη να αναστείλει τις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», είπε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους "Μπαρμπαρός" εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέδεσε την πορεία του Κυπριακού με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Είναι γνωστό πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφωνίες», αναγνώρισε ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας πως στόχος είναι οι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Προϋπόθεση γι' αυτό», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας». Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως, παρά τις «ουσιαστικές διαφωνίες» που υπάρχουν σε ορισμένα ζητήματα, στόχος είναι να δημιουργηθούν σχέσεις «αμοιβαίου σεβασμού» που θα στηρίζονται στο «σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Είπε πως κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε «ευρύτατη ανασκόπηση» των 47 συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τα δυο προηγούμενα συμβούλια κορυφής, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν να εργαστούν για την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αλλά και τον έλεγχό τους για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ' ωφελεία της οικονομίας.

«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι' αυτά δουλεύουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το Κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισού στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία υλοποίησης των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί στην προηγούμενη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, ενώ πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Στις 3 το μεσημέρι, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - συνάντηση η οποία ορίστηκε να γίνει στο αεροδρόμιο, προτού αναχωρήσει ο κ. Νταβούτογλου για την Άγκυρα και λίγη ώρα μετά την άφιξη του κ. Τσίπρα από τη Σερβία.

Χθες το βράδυ στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως η σταθερότητα και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Από την άλλη, ο κ. Νταβούτογλου απηύθυνε κάλεσμα για επίλυση του Κυπριακού, συνδέοντας το θέμα με την από κοινού εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.

Σχόλια