Ελλάδα

Νέα συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου στο Μαξίμου

Μία ακόμα συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί (9:00 πμ) ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται -όπως φαίνεται- από την κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη στην τρόικα το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση». 

Πρόσθεσε δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια». 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Χαρακτηριστική η αντίδρασή του ερωτηθείς για την ερμηνεία της παραπάνω δήλωσης του Ευ.Βενιζέλου: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω.»

Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια. 

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «έχει σημασία να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος που είναι πολλά θέματα ανοιχτά έτσι, ώστε να υπάρξει ένας συνομιλητής και για τους έξω και για τους μέσα».

Συμπλήρωσε ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «η ώρα των βουλευτών και όχι των κομμάτων», ενώ ζήτησε να γίνει το πρώτο βήμα, το οποίο είναι το όνομα. 

«Πρέπει να γίνει ένα short list» όπως είπε, «να δοθεί αυτό το όνομα και εν συνεχεία να αποφασίσουν οι βουλευτές νηφάλια».

Προέχει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα επισπευτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα.»

Η απόφαση του EuroWorking Group

Να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου ζήτησε την Πέμπτη το EuroWorking Group από Ελλάδα και τρόικα.Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση στο EuroWorking Group, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή» του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου 2014.Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ωστόσο, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως ίσως απαιτηθεί μια «βραχυχρόνια τεχνική παράταση». Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.
Εξάμηνη παράταση; 

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, oι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν να παραταθεί κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που λήγει στα τέλη του έτους.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων εν όψει της εκλογής Προέδρου», ανέφερε το έγγραφο.

Πηγή: in.gr

Σχόλια