default-image

ΕΛΜΕ: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

Ελλάδα
ΕΛΜΕ: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, εκφράζει την αντίθεσή της με αφορμή τη νέα μείωση των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος ψηφίζεται στη Βουλή, και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει:

«Νέα μείωση των δαπανών για την παιδεία προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που ψηφίζετε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση κατά 265 εκ. ευρώ (δηλαδή κατά 5,2 %) για την εκπαίδευση (και στις τρεις βαθμίδες της) για το 2015 σε σχέση με το 2014.

Η μείωση αυτή, έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς μειώσεις των δαπανών για την παιδεία που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Η παιδεία, όχι μόνο δεν γλύτωσε από τα μνημόνια, αλλά έχει υποστεί δραματικές περικοπές από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2009 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας ήταν 7,48 δις, το2015 προβλέπεται να κατέβει στα 4,817 δισ, δηλαδή μείωση κατά 2, 663 δις ή ποσοστό μείωσης 35,6%!

Υπενθυμίζουμε δε ότι, από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015?2018»(ν.4283/14), προβλέπεται νέα μείωση των δαπανών. Έτσι οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας το 2018 θα πέσουν στα 3,172 δισ., δηλαδή θα έχουμε μια δραματική μείωση από το 2009 μέχρι το 2018 της τάξης του 42,4%, και οι δαπάνες για την παιδεία για πρώτη φορά θα πέσουν κάτω από το 2 % επί του ΑΕΠ!

Αυτές οι μειώσεις είχαν ως συνέπεια μέχρι σήμερα, πάνω από 2.000 καταργήσεις σχολείων, υποβάθμιση ή κατάργηση υποστηρικτικών δομών - ενισχυτικής διδασκαλίας - βιβλιοθηκών κ.λπ., κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ, διαθεσιμότητες - απολύσεις, αύξηση του ωραρίου και μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, μηδενικούς διορισμούς και εκπαιδευτικά κενά όλη τη χρονιά, μεγέθυνση τμημάτων, μεγάλες περικοπές στους μισθούς ως 45% και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν δείχνει πως αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί.

Η πολιτική των περικοπών σε συνδυασμό με την αντιεκπαιδευτική πολιτική, Νέο Λύκειο, Αξιολόγηση, οδηγεί στην βίαιη αύξηση της μαθητικής διαρροής και τη διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News