Ελλάδα

Reuters: Πάτε για εξάμηνη παράταση του μνημονίου

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την Τρόικα στην Αθήνα "πάση θυσία", οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη... ετοιμάσει το "κοστούμι" της Ελλάδας για την επόμενη μέρα, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις για να διαμορφώσουν ανάλογα και τη μελλοντική τους στάση.

Και το "κοστουμάκι" αυτό είναι η εξάμηνη παράταση του καθεστώτος του μνημονίου, με την προοπτική να μπούμε σε... νέο μνημόνιο αμέσως μετά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την "προληπτική γραμμή στήριξης" για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι πληροφορίες που θέλουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάζουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να συμμορφωθεί με τους όρους για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται έγγραφο της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο έγγραφο εξετάζεται και μικρότερη παράταση, διάρκειας τριών μηνών αλλά και επιμήκυνση προγράμματος έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε και λήγει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με το ΔΝΤ.

Το Reuters σημειώνει ότι η παράταση του προγράμματος έως το νέο έτος θα περιπλέξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά να εξασφαλίσει νίκη για τον προτιμώμενο υποψήφιο στις εκλογές του Φεβρουαρίου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη στιγμή που έχει "ποντάρει" πολλά στην έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

Η παράταση του προγράμματος στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου η Αθήνα έχει λάβει συνολικά 240 δισ. ευρώ από το 2010, κρίνεται απαραίτητη επειδή οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πιστωτική γραμμή μετά την λήξη του προγράμματος.

Τεχνική παράταση

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και έχει στην κατοχή του το Reuters, αναμένεται να διαμορφώσει μία βάση για τις συζητήσεις των υπουργών.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα παράτασης.

Μία τεχνική παράταση θα επιτρέψει την απελευθέρωση προς την Ελλάδα κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (SMP) και την εκταμίευση άλλης μίας δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το έγγραφο.

«Υπό αυτό το σενάριο, παρά τη μεγαλύτερη περίοδο διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αμέσως μετά το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει μία προληπτική γραμμή πίστωσης σε μορφή ενός ECCL, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνει η εκταμίευση, παρέχοντας έτσι στην Ελλάδα ένα χρηματοπιστωτικό μαξιλάρι εφόσον χρειαστεί», αναφέρει το έγγραφο.

Το ECCL θα διαρκέσει ένα χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές για έξι μήνες κάθε φορά. Το ύψος του θα φτάσει έως τα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το ποσό που έχει μείνει αναξιοποίητο στο Ταμείο από τα κεφάλαια που παρείχε η Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης μόνο κατά τρεις μήνες έως το τέλος του α' τριμήνου του 2015 και το ενδεχόμενο μίας παράτασης έως το α' εξάμηνο του 2016, για να συμπέσει με το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ.

(με πληροφορίες από το capital.gr)

Σχόλια