Ελλάδα

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση

Το Διευθυντήριο Βερολίνου-Βρυξελλών που ασκεί την... διοίκηση της Ευρώπης (αγνοώντας κάθε δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο) έχει αποφασίσει ήδη: η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου. Και πράττει ανάλογα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τις "αντιρρήσεις" των δανειστών ως προς την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων, αλλά ο αγώνας που δίνει έχει προδιαγεγραμμένη κατάληξη, αφού βάσει του δρόμου που έχει επιλέξει, η συναίνεση των δανειστών είναι η μόνη της επιλογή. Εφόσον δεν έχει αυτήν την συναίνεση, δε μπορεί να κάνει τίποτε.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να "προδώσει" μια πορεία τριών χρόνων, οπότε δεν θα "τα σπάσει" με την τρόικα. Αντίθετα, θα κάνει ότι χρειαστεί για να ξαναφέρει τους ελεγκτές στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος αναγκαστικά θα δεχτεί όλα τα εξαιρετικά δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και φυσικά όχι απλώς θα δεχτεί, αλλά θα συρθεί και να... ζητήσει την παράταση του μνημονίου για όσο χρόνο επιθυμούν οι δανειστές (τρεις έως έξη μήνες, λένε οι "ψίθυροι" από Βερολίνο και Βρυξέλλες).

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός από τις συνεχείς τρικλοποδιές που βάζουν οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει μία επιτάχυνση των εξελίξεων έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogoup της επόμενης Δευτέρας.

Μια πιθανή λύση που βλέπει η ελληνική πλευρά είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα έχουμε τεχνική παράταση του Μνημονίου. Στόχος είναι αυτή να μην ξεπεράσει τον έναν μήνα, ωστόσο οι ψίθυροι από την Ευρώπη κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιμήκυνση, της τάξεως των τριών ή και των έξι μηνών τουλάχιστον.

Στο πολιτικό κομμάτι, η ελληνική πλευρά αναμένεται να συνεχίσει την επικοινωνία-διαπραγμάτευση μέσω ανταλλαγής e-mail, παρά το ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση δνε θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Και ενώ η τρόικα δεν έχει κουνήσει ούτε... χιλιοστό από τις αρχικά εκπεφρασμένες θέσεις της, αντίθετα θέτει σε κάθε στάδιο της "διαπραγμάτευσης" και νέες απαιτήσεις, από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να περάσει, επιμένοντας στον προληπτικό χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που η τρόικα απαιτεί να ισχύσουν άμεσα.

Βεβαίως πέρα της ρητοτικής, η κυβέρνηση δεν έχει επιλογές και στο τέλος θα αναγκαστεί να συμφωνήσει... σε ότι ζητούν οι δανειστές. Οι "αγορές" το ξεκαθάρισαν αυτό, όταν με την πρώτη αναφορά για "απεμπλοκή από το μνημόνιο" οδήγησαν την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο απαγορευτικό για δανεισμό 9%.

Το Euro Working Group ετοιμάζει σχέδιο για έξι μήνες, με προοπτική για ακόμα ένα εξάμηνο (6+6), εξετάζοντας όμως και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τεχνική παράταση δύο-τριών μηνών, που μπορεί να βρει τους υπουργούς Οικονομικών σύμφωνους αλλά με κάποιες απορίες. Πάντως, στην ΕΕ θεωρούν πως πιθανή παράταση του προγράμματος θα ήταν σχεδόν καταστροφική για την κυβέρνηση Σαμαρά, αφού θα κληθεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέα επίπονα μέτρα, τη στιγμή που δεν έχει βρει ακόμα 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχόλια