default-image

Βουλή: Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ελλάδα
Βουλή: Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υπογράμμισε ότι «νέα μέτρα θα ήταν αυτή την ώρα καταστροφικά και υφεσιακά και δεν θα το άντεχε ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία».

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γκίκα Χαρδούβελη στην Βουλή

Υποστηρίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2015 ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε πως «τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το πισωγύρισμα, τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από την πολιτική αστάθεια» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στις δυνατότητες της οικονομίας, του ελληνικού λαού και στην πολιτική μας».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, αναφέρθηκε σε μία ρήση του Γκράμσι εκτιμώντας ότι «βλέπουμε το παλιό να πεθαίνει και το παλιό το βλέπουμε στα οικονομικά μέτρα, το βλέπουμε σε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα: Γιατί συνεχίζεται αυτή η κρίση και γιατί ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσωπική αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «υπάρχουν αξίες στον αστικό κόσμο που δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύσει ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη. Είναι ντροπή για τον αστικό κόσμο που φτάσατε να εκπροσωπούν το κόμμα σας».

Ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, απάντησε πως ο Γκράμσι είπε ότι από την ώρα που πεθαίνει το παλιό και μέχρι να γεννηθεί το νέο «μεσολαβεί η εποχή των τεράτων. Πράγματι, είστε τα τέρατα». Και επί του προσωπικού σχολίασε πως δεν γεννήθηκε πλούσιος και δεν είχε την τύχη να έχει καταθέσεις στην Blackrock.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε δημοσιονομικά ούτε φορολογικά. Αυτό να είναι σαφές σε κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση που διεξάγεται συμπυκνώνει τις προσπάθειες αυτής της πενταετίας.

«Τώρα θα κριθεί οριστικά κατά πόσο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν τα επιτεύγματα της χώρας θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία, ή ακόμα χειρότερα αν θα εμπλακούμε σε μια ατέρμονη κι επικίνδυνη περιδίνηση» είπε.

«Συζητούμε έναν εικονικό προϋπολογισμό, που με μια γομολάστιχα στα χέρια σβήνουν και γράφουν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι τροικανοί. Έναν προϋπολογισμό που τον έχει ήδη αλλάξει η τρόικα και θα αλλάξει πάλι», υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Η τρόικα πλέον παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι, με τα όρια πολιτικής αντοχής και επιβίωσης της σημερινής συγκυβέρνησης», εκτίμησε ο ίδιος.

«Κάνετε προσπάθειες να κρατηθείτε στην εξουσία. Λέγατε διάφορες αρλούμπες όπως ότι σκίζετε τα μνημόνια, ότι τελειώνει το μνημόνιο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο φίλος σας ο Σόιμπλε λέει ότι θα επιβληθούν σκληροί όροι», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και πρόσθεσε: «θα θεωρήσετε επιτυχία σας αν πείσετε τους νταβατζήδες σας να έλθουν πίσω να συζητήσουν».

«Πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε  η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015», υπογράμμισε η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

Μάλιστα τόνισε πως «ούτε συμφωνία υπάρχει σήμερα, και ο προϋπολογισμός τελεί υπό πλήρη, επώδυνη αναθεώρηση, μετά την βίαιη πίεση της τρόικας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, ενώ η θηλιά του δυσθεώρητου χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα, προετοιμάζοντας έτσι την απαίτηση των δανειστών για ένα τρίτο μνημόνιο».

ΚΚΕ: Επιβάρυνση λαϊκών νοικοκυριών

«Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό επιδιώκει να υπηρετήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά» και εργαλεία της είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η λιτότητα, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας την μείωση των κοινωνικών δαπανών που, όπως είπε, συνεπάγεται επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και είσοδο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στους χώρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News