default-image

Κλειστά σχολεία και απώλειες στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Κρήτη
Κλειστά σχολεία και απώλειες στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια εβδομάδα από σήμερα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Για τις ανάγκες της ψηφοφορίας τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια του νομού θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση για κλειστά σχολεία βρίσκει σύμφωνους πολλούς καθηγητές του νομού Ηρακλείου, που κάνουν λόγο για «κεκτημένα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που διαφωνούν, που θεωρούν ότι χάνονται πολλές ώρες διδασκαλίας κάθε χρόνο για διάφορους λόγους και πως οι εκλογές του σωματείου τους δε θα έπρεπε να είναι ένας από αυτούς...

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα σχολεία κλείνουν λόγω εκλογών, με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας. Και προκαλεί εντύπωση επειδή ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εμφανίσει τον εαυτό του ως εξαιρετικά ευαίσθητο απέναντι στις χαμένες διδακτικές ώρες των καταλήψεων και έχει διαμηνύσει πως θα αναπληρωθούν μέχρι τελευταίας.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έκπληξη των φετινών εκλογών. Σε τοπικό επίπεδο έχει αιφνιδιάσει η κίνηση της "Προοδευτικής Ενότητας", δηλαδή της πρώην ΠΑΣΚ, να απέχει από τις επικείμενες εκλογές. Η απόφαση για αποχή συνοδεύεται από αιχμές εναντίον της απερχόμενης διοίκησης της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, για συγκεντρωτισμό και για πολιτικές διχασμού των καθηγητών.

Με την "Προοδευτική Ενότητα" να μη συμμετέχει στις εκλογές, περιορίζονται στη ΔΑΚΕ, στο άκυρο ή στο λευκό οι επιλογές των καθηγητών του Ηρακλείου, που τοποθετούν ιδεολογικά τους εαυτούς τους από το χώρο του κέντρου και δεξιότερα. Αντίθετα, πολλαπλές επιλογές θα έχουν την άλλη Πέμπτη οι καθηγητές που ανήκουν ιδεολογικά από το ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα πιο αριστερά, οι οποίοι και (σύμφωνα με το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών) αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε επίπεδο Ηρακλείου, αλλά και σε επίπεδο Κρήτης, οι καθηγητές ως κλάδος έχουν στρίψει προς τ' αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το γεγονός πως σε όλες τις ΕΛΜΕ της Κρήτης υπάρχει μόνο ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εντάσσεται στους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους που υπάρχουν από το κέντρο και δεξιότερα.

"Προοδευτική Ενότητα" εναντίον απερχόμενης διοίκησης ΕΛΜΕ

Ας δούμε, όμως, τι καταλογίζει στην απερχόμενη διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου η "Προοδευτική Ενότητα", που αποφάσισε να μην κατέλθει στις προσεχείς εκλογές.

«Στη σημερινή πραγματικότητα της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστο. Αντίθετα, έχοντας απομακρυνθεί σταθερά από τις διαχρονικές αξίες της αλληλεγγύης, της ενότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας, παρουσιάζεται άλλοτε ως επίπλαστος συσχετισμός κομματικών ή/και παραταξιακών συμφερόντων και άλλοτε ως γραφειοκρατική διεκπεραίωση. Μ' αυτόν τον τρόπο:

• Έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση των μελών των σωματείων - σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

• Έχει ελαχιστοποιήσει τη δράση, παραμένοντας ουραγός των εξελίξεων.

• Έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό αξιών που ενισχύεται από την ισχυρή κομματική προσήλωση.

• Έχει εμφυσήσει την απαξίωση και την απόνομιμοποίηση των συμβουλίων στη συνείδηση εργαζομένων και πολιτών.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δεν ξέφυγε από τη σκληρή αυτή πραγματικότητα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση φθοράς του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που:

• λειτουργεί μονοκεντρικά, απόλυτα και συγκεντρωτικά, επικαλούμενο πάντα τη συλλογικότητα αλλά μόνο στα λόγια - με τη θέση του ταμία αλληλοβοήθειας να παραμένει κενή, με τρία μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να έχουν τις θέσεις ευθύνης και παρατάξεις να απέχουν μόνιμα από την ανάληψη θέσεων ευθύνης, απαραίτητων για να λειτουργεί το σωματείο,

• ομφαλοσκοπεί, δημιουργώντας κομματικούς συσχετισμούς που επιμερίζουν και διχάζουν τους συναδέλφους (προτάσεις διαγραφών, συνεχείς καταγγελίες και αρνήσεις, κινητοποιήσεις χωρίς συμμετοχή), δίνοντας την εικόνα συνδικάτου που ασκεί και διοικητική εξουσία στα μέλη του,

• ακυρώνει λειτουργίες, με ένα Εποπτικό Συμβούλιο που δε συνεδρίασε ποτέ μετά τη συγκρότησή του και στη διάρκεια της διανυόμενης θητείας του,

• δημοσιεύει ανακοινώσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μελών του,

• δεν ξεκίνησε ποτέ ένα σοβαρό, ειλικρινή διάλογο με ιδεολογικές αρχές, αλλά χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές,

• δεν προσπάθησε ποτέ να ανιχνεύσει τα αίτια που απομακρύνουν τους συναδέλφους από το σωματείο και "αφυδατώνουν" τις γενικές συνελεύσεις».

Η ανακοίνωση της παράταξης καταλήγει αναφέροντας πως η "Προοδευτική Ενότητα" θα παραμείνει στο πλευρό των καθηγητών και πως ο κλάδος μπορεί να πετύχει περισσότερα, αλλάζοντας...

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News