Ελλάδα

Οι συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό σε περίπτωση που δεν ευοδώσουν οι ψηφοφορίες της Βουλής, κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, μείωση των βουλευτών σε 200, αλλά και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, προβλέπουν μεταξύ άλλων οι ανατρεπτικές αλλαγές που προτείνει η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες εστάλησαν σήμερα Τρίτη στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνεται να εκλέγεται από τη Βουλή - όπως και σήμερα - εφόσον συγκεντρώσει στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες 200-200 και 180 ψήφους.

Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν επιτευχθεί, τότε δεν θα διαλύεται η Βουλή, όπως προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από το λαό. Στην εν λόγω λαϊκή ψηφοφορία υποψήφιοι θα είναι μόνο εκείνοι που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες ψηφοφορίες της Βουλής.

Επίσης, προτείνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει όλες τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, εκτός από το να μπορεί να διαλύει τη Βουλή λόγω δυσαρμονίας.

Σε ό,τι αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, προτείνεται να μην παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή όταν κάποιο μέλος της κυβέρνησης διώκεται για την άσκηση των καθηκόντων του αλλά απευθείας να επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί η Βουλή με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όταν δε κάποιο μέλος της κυβέρνησης διώκεται για αδίκημα πέραν της άσκησης των καθηκόντων του, τότε η διαδικασία θα «πηγαίνει» στην τακτική Δικαιοσύνη όπως ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη.

Με βάση την πρόταση της ΝΔ μπαίνει επίσης τέλος και στη βουλευτική ασυλία, καθώς προτείνεται οι βουλευτές να μην έχουν καθόλου ασυλία αλλά μόνο όταν κρίνει ένας βουλευτής ότι διώκεται στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του να ζητά να του χορηγηθεί ασυλία. Δηλαδή το «ανάποδο» απ' ότι ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα προτείνεται να υπάρχει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ο συνολικός χρόνος θητείας του πρωθυπουργού να είναι 8 χρόνια και οι βουλευτές να μην ξεπερνούν τους 200 από τους 300 που είναι σήμερα.

Οι παραπάνω προτάσεις καθώς και σειρά άλλων για την αναθεώρηση του Συντάγματος εστάλησαν με e-mail στον πρωθυπουργό ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να εξετασθεί η τελική μορφή των προτάσεων και το αμέσως επόμενο διάστημα να κατατεθούν στη Βουλή.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει :

κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας παρέχοντας όμως δικαίωμα στον βουλευτή να ζητήσει από τη Βουλή την ασυλία του.

Ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή.

Συνολική θητεία για τον πρωθυπουργό μέχρι οκτώ χρόνια.

Βουλή 200 βουλευτών.

Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα ελέγχει τα καταστατικά και τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων.

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατ΄ επέκταση του θεσμού της προανακριτικής επιτροπής.

Τέλος, προβλέπει οκταετή θητεία στις στις Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Όργανα.

Οι προτάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή, αφού μελετηθούν από τον πρωθυπουργό και υπάρξει συνάντησή του με τα μέλη της επιτροπής που τις διαμόρφωσαν.

Από το usay.gr

Σχόλια