default-image

Πέθανε ο γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

Ελλάδα
Πέθανε ο γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας, σύμφωνα με το in.gr. Ο Δημήτρης Τριχόπουλος πέθανε  τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην Παθολογία, στη Μικροβιολογία, στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στα πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Το ερευνητικό έργο του Δημήτρη Τριχόπουλου, συζύγου και συνεργατη της καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου, έχει συμβάλει στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, στην ερμηνεία της αιτιολογίας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, στην ποσοτικοποίηση του συσχετισμού μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου, καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Ο κ.Τριχόπουλος είχε κατά καιρούς τιμηθεί με σειρά βραβείων για τη συμβολή του στην ιατρική έρευνα. Επίσης, είχε διακριθεί για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Δείτε μιας εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του καθηγητή στο κανάλι της Βουλής.

Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα διεθνώς κάνει λόγο ο υπουργός υγείας, Μάκης Βορίδης, στη δήλωση του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου.

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος επισημαίνει στο in.gr: «o Δ. Τριχόπουλος υπήρξε φωτεινό παράδειγμα της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Με την πρωτοποριακή έρευνά του τίμησε διεθνώς την Ελλάδα, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μέχρι το τέλος και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε υπέβαλλε τον εαυτό του στη δοκιμασία των αεροπορικών πτήσεων προς τις ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών του. Κατά τη γνώμη μου είναι παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους που έχουν πραγματικές ακαδημαϊκές ανησυχίες».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, σημειώνει ότι «ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ήταν από τους επιστήμονες που διατηρούσε τον τίτλο του καθηγητής για πολλά χρόνια, έως και 30. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλαδα, και με την μακροχρόνια παρουσία του στην Ιατρική Σχολή κατάφερε να αναπτύξει τη σύγχονη Ιατρική Στατιστική, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας. Σε επιστημονικό επίπεδο το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής και του ρόλου της στον καρκίνο. Επίσης, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παράλληλα με την Ελλάδα, και αυτό δείχνει την σημαντική του θέση στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Τέλος, να επισημάνουμε ότι υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε δε διακριθεί για το κοινωνικό του έργο, καθώς είχε το χάρισμα να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας».

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην σύζυγο και την οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Ο Δημήτρης Τριχόπουλος υπήρξε διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της έρευνας, ειδικά στον τομέα της Επιδημιολογίας, με συγγραφή εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επρόκειτο για έναν βραβευμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος με το ήθος του και την στρατιά ιατρών που δημιούργησε μέσα από το έγκριτο επιστημονικό του έργο, πέτυχε την διεθνή αναγνώριση και προβολή της χώρας μας. Είναι σίγουρο ότι το κενό που αφήνει ένας τόσο σημαντικός και καταξιωμένος επιστήμονας στον ιατρικό κόσμο είναι δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News