default-image

Ν. Μαριάς: "Κράτος εν κράτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα"

Ελλάδα
Ν. Μαριάς: "Κράτος εν κράτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στις 25/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", ευρωβουλευτής καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Μαριάς για άλλη μια φορά κατήγγειλε τη «σύγκρουση συμφερόντων» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού, όπως είπε, «η Τράπεζα είναι καθοριστική στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής εντός της Ε.Ε. και μάλιστα με πάρα πολύ αυξημένες αρμοδιότητες».

«Ταυτόχρονα πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτά και τεράστιες εξουσίες εποπτικού ελέγχου και μάλιστα ελέγχει τις εκατόν τριάντα συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν το 81% του συνολικού ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι συγχρόνως και πιστωτής των κρατών. Έχει αγοράσει ήδη στη δευτερογενή αγορά, και μάλιστα με σκόντο, κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 219,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και μέλος της τρόικας, ενεργώντας και ως δήθεν τεχνικός σύμβουλος», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε πως έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «μια υπερενισχυμένη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς το αντίστοιχο πολιτικό αντίβαρο απέναντί της».

Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News