Ελλάδα

Έφυγε ο μεγάλος γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

Έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 76 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός και καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.Έχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Ο κ. Τριχόπουλος μελέτησε επίσης την πολυπαραγοντική αιτιολογία του καρκίνου του ήπατος, με έμφαση στην αλληλεπίδραστη των ιών της ηπατίτιδας B και C, με το κάπνισμα και την εισπνοή αιθανόλης.

Επιπλέον, συνέχισε τη διεθνή συλλογική εργασία του στις επιδράσεις της ανθρώπινης διατροφής στην υγεία και τις ασθένειες, ενώ συμμετείχε στην έκδοση δύο εγχειριδίων επιδημιολογίας και καρκινικής αιτιολογίας που εκδόθηκαν από τον οίκο Oxford University Press.

Δηλώσεις

Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα διεθνώς κάνει λόγο ο υπουργός υγείας, Μάκης Βορίδης, στη δήλωση του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου. 


«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.


Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος επισημαίνει στο in.gr «o Δ. Τριχόπουλος υπήρξε φωτεινό παράδειγμα της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Με την πρωτοποριακή έρευνά του τίμησε διεθνώς την Ελλάδα, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μέχρι το τέλος και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε υπέβαλλε τον εαυτό του στη δοκιμασία των αεροπορικών πτήσεων προς τις ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών του. Κατά τη γνώμη μου είναι παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους που έχουν πραγματικές ακαδημαϊκές ανησυχίες». 


Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι «ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ήταν από τους επιστήμονες που διατηρούσε τον τίτλο του καθηγητής για πολλά χρόνια, έως και 30. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλάδα, και με την μακροχρόνια παρουσία του στην Ιατρική Σχολή κατάφερε να αναπτύξει τη σύγχρονη Ιατρική Στατιστική, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας. Σε επιστημονικό επίπεδο το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής και του ρόλου της στον καρκίνο. Επίσης, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παράλληλα με την Ελλάδα, και αυτό δείχνει την σημαντική του θέση στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Τέλος, να επισημάνουμε ότι υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε δε διακριθεί για το κοινωνικό του έργο, καθώς είχε το χάρισμα να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας». 

Δείτε μιας εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του καθηγητή στο κανάλι της Βουλής. 

Σχόλια