Ελλάδα

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου-Ερντογάν

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση έδωσε την εντύπωση πως υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνοτουρικά ζητήματα. «Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Παράλληλα σημείωσε πως «το κλειδί είναι το Κυπριακό και ειδικότερα η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζοντας ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, «απολύτως συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με την "Καθημερινή", έθεσε το σεβασμό της Άγκυρας προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να ληφθούν οι «αναγκαίες πρωτοβουλίες» που θα καταστήσουν δυνατή την επανέναρξη των συνομιλιών καθώς, όπως είπε, η λύση του Κυπριακού θα αλλάξει τα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες δράσεις στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι οι συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Ισραήλ) δε στρέφονται κατά της Τουρκίας, την οποία κάλεσε μάλιστα να συμμετάσχει και αυτή «στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που είναι ο κοινός παρονομαστής των συνεργασιών αυτών».

Ακόμη, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τις άλλες μεγάλες κρίσεις στην περιοχή, κυρίως τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα της διακίνησης των λεγομένων ξένων μαχητών για την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεγόμενων ξένων μαχητών. Και γνωρίζουμε πόσο κρίσιμος και θεμελιώδης είναι ο ρόλος της Τουρκίας στη μάχη της διεθνούς κοινότητας κατά της απειλής και της βαρβαρότητας του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με την "Καθημερινή", επισήμανε ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος τομέας που μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος.

«Στον τουρισμό έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Πρόκειται για μια κοινή βαριά βιομηχανία που αφορά τις δύο χώρες. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης του Schengen για τη διευκόλυνση στη χορήγηση θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα, όπως και οι Έλληνες επισκέπτες έχουν στις προτιμήσεις τους την Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών. Όχι μόνο στην επικράτεια των δύο χωρών μας αλλά και σε τρίτες χώρες και ήδη έχουμε πολύ σημαντικά παραδείγματα πετυχημένης συνεργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα μιας ακόμα στενότερης συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στον αγροτικό και διατροφικό τομέα. Και, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα βρει νέες ιδέες και θα απαντήσει στις νέες προκλήσεις. Κοινή μας βούληση είναι πολιτικά να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων, τη συνεργασία ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών».

(Στη φωτογραφία ο κ. Βενιζέλος με τον Τούρκο ομόλογό του Mεβλούτ Τσαβούσογλου)

Σχόλια