Ελλάδα

Βενιζέλος: Πιθανή η παράταση του μνημονίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο κατά «μερικές ημέρες ή εβδομάδες, για τεχνικούς λόγους», άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι η τελευταία δόση να έχει εκταμιευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί (μέχρι τότε) θα μπορούσε να υπάρξει παράταση, όχι όμως και νέο μνημόνιο. Νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς για τον χρονικό προσδιορισμό της παράτασης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα μπορούσε να έχει διάρκεια «κάποιων εβδομάδων ή μερικών ημερών».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα και πως όσοι «παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας».


Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό και το πώς αυτό θα καλυφθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια θεωρητική συζήτηση.


Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα και όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν κάνουν πίσω για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Σε ερώτηση για την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος είπε «Καμία επίσπευση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

Φεύγοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, δήλωσε «όποιος φέρνει την καταστροφή, δεν θα επιβεβαιωθεί».

Σχόλια