default-image

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στις απαιτήσεις της τρόικας

Ελλάδα
Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το βλέμμα στις απαιτήσεις της τρόικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθεί σήμερα στις 10.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια συνολικής επισκόπησης των εξελίξεων μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την τρόικα αλλά και τον καθορισμό των περαιτέρω κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, η συνάντηση του Παρισιού δεν κατέληξε σε συμφωνία κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στις αιτιάσεις του για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αναφέρει η Ημερησία.

Πρωτόπαπας: Η τρόικα ζητά μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων

Κατά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, η τρόικα εμφανίστηκε σκληρή, ζητώντας μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, ανέφερε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ν απαντά πως κάτι τέτοιο και δεν γίνεται και δεν χρειάζεται.

Μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς το πρωί της Πέμπτης, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για ναυάγιο, καθώς υπάρχουν συγκλίσεις», αλλά παρατήρησε ότι το αγκάθι είναι ο προϋπολογισμός, αναφέρει το in.gr.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτόπαπας, η τρόικα -και ειδικά το ΔΝΤ- έχει εμμονές και μιλά για δημοσιονομικό κενό, την ύπαρξη του οποίου δεν δέχεται η κυβέρνηση. «Ο προϋπολογισμός αμφισβητείται πολύ σκληρά» δήλωσε και τόνισε ότι σε αντιστάθμισμα η τρόικα ζητά περικοπή κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων (κυρίως του ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει συμφωνία επί του μισθολογίου για το Δημόσιο, σε εργασιακά και άλλα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν δέχεται τις απαιτήσεις για περικοπή συντάξεων και αύξηση φόρων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαραθώνιες (21 ώρες συνολικά) διαπραγματεύσεις έχουν μείνει σε αυτό το σημείο και πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξουν σήμερα και αύριο οι αναγκαίες κινήσεις για να επιστρέψει η τρόικα».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου, ο κ. Πρωτόπαπας. Ήταν κατηγορηματικός.

«Εκείνοι κυκλοφορούν σενάρια περί παράτασης του μνημονίου. Εμείς λέμε όχι σε 6μηνη παράταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι «εάν χρειαστεί μπορεί να δοθεί παράταση τεχνικής φύσης για ένα μήνα στο μνημόνιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News