default-image

Δεν επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα - Ναυάγιο των συζητήσεων

Ελλάδα
Δεν επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα - Ναυάγιο των συζητήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να έδωσε "γη και ύδωρ" όσον αφορά στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση (δηλαδή μαζικές απολύσεις, λοκ άουτ, μείωση μισθών στο Δημόσιο κλπ.) η τρόικα... θέλει όλο το πακέτο.

Οι συζητήσεις της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την τρόικα ολοκληρώθηκαν και διαπιστώθηκε ότι παρά τις παραπάνω παραχωρήσεις - και τη σχετική σύγκλιση στο ασφαλιστικό - συνεχίζει να υπάρχει η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2015, με τους δανειστές να επιμένουν για ακόμη περισσότερα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές, που αναμένεται ότι αν εφαρμοστούν θα εξανεμίσουν την ανάπτυξη του 2014 και θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση την οικονομία την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν αυτή που θα ήθελε η ελληνική πλευρά, με τις πιέσεις από την πλευρά της τρόικας για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα να είναι αφόρητες και με εναλλακτική λύση την εξάμηνη παράταση του Μνημονίου.

Ωστόσο, ανώτερες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση σε πολλά σημεία. Το δημοσιονομικό κενό παραμένει το ακανθώδες ζήτημα στις συνομιλίες, ενώ υπήρξε πρόοδος σε επιμέρους ζητήματα, όπως τα εργασιακά και η θέματα που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι η τρόικα δεν επιστέφει ακόμη στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Euroworking Group της Πέμπτης, στο οποίο θα εξεταστούν οι «λύσεις» και οι επιλογές αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση και των οικονομικών εμπειρογνωμόνων για το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Παρίσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News