default-image

Πρόταση να καθίσουν στο σκαμνί 64 για τη Ζήμενς

Ελλάδα
Πρόταση να καθίσουν στο σκαμνί 64 για τη Ζήμενς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε δέκα αλλά... 64 άτομα προτείνεται να καθίσουν στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση των μιζών της Ζήμενς.

Η πρόταση-καταπέλτης ανήκει στον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος  Γαληνό Μπρη και αφορά στις διαδρομές των μιζών της γερμανικής εταιρείας στην υπόθεση του ΟΤΕ.

Στην πρόταση που αριθμει 2368 σελίδες περιγράφονται οι διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ.

Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον τα 69.942.000 ευρώ, δηλαδή όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι, ενω επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητά να παραπεμφθούν:

 - 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 - 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

 - 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

 - 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

 - 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

- Και μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα ο Νο 1 κατηγορούμενος για τις μίζες της γερμανικής εταιρείας κυκλοφορεί ελεύθερος και άνετος... στο Μόναχο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News