Ελλάδα

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες έχει τις τελευταίες 48 ώρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μαξίμου.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε οριακό σημείο ενώ ασφυκτικά είναι και τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο η κυβέρνηση να προλάβει το Eurogoup της 8ης Δεκεμβρίου και ελπίζει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρόικα θα έρθει τελικά μέσα στην εβδομάδα καθώς το μόνο εμπόδιο που υπάρχει είναι η άκαμπτη στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ο οποίος βάζει συνεχώς προσχώματα με στόχο την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων.

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Η επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι διαρκής, προκειμένου την ύστατη στιγμή να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο εκπρόσωπος του ταμείου Δανός Ρίσι Γκογιάλ επιμένει ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό από 2,5 -3,5 δισ. ευρώ, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να την συμμερίζονται απόλυτα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΕΚΤ.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί σημείο σύγκλισης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει τελικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 το νέο μειωμένο εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο, ενώ η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα ξεκινήσει πιλοτικά από το Β' εξάμηνο του επόμενου έτους και η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1/1/2016.

Σχόλια