default-image

"Κάνετε τα στραβά μάτια για τα παράνομα ιδιαίτερα"

Ελλάδα
"Κάνετε τα στραβά μάτια για τα παράνομα ιδιαίτερα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται ο Σύλλογος των Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών στο θέμα της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής που εντοπίζεται και στην Κρήτη εξαιτίας της παράδοσης παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων. Μετά την επώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ Κρήτης, προχωρά και σε μια αυστηρή επιστολή-καταγγελία προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Χατζηδάκη και τη γραμματέα Δώρα Σχίζα, επισημαίνεται πως οι παράνομοι ιδιαιτερατζήδες έχουν εξελιχτεί σε πραγματική μάστιγα για τον κλάδο των νομίμως λειτουργούντων φροντιστηρίων. Ωστόσο, όπως ορθώς υπογραμμίζεται, «οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση και όχι μόνο προς την κατεύθυνση των νομίμως λειτουργούντων Κέντρων Ξένων Γλωσσών, πολλές δε φορές με ανεξήγητες υπερβολές (Νόμος 4093/2012)».

Οι εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Ηρακλείου διατυπώνουν το αυτονόητο ερώτημα: Γιατί, εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαπιστώνει την ύπαρξη τεράστιων ποσών "μαύρου" χρήματος στο χώρο των ιδιαιτέρων μαθημάτων, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει από πλευράς του στην κατεύθυνση της πάταξης τέτοιων φαινομένων;

Το αποτέλεσμα είναι, όπως καταγγέλλουν, η «πλήρης αποθράσυνση των "ιδιαιτεράδων", ενώ οι νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Το κακό έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια, οπότε και γονείς, μη αντέχοντας άλλο να κάνουν τους ταξιτζήδες κάθε απόγευμα για τα εξωσχολικά μαθήματα των παιδιών τους, επιλέγουν την πιο βολική λύση του ιδιαίτερου μαθήματος κατ' οίκον.

Επίσης, το πρόβλημα με την οικονομική κρίση έχει οξυνθεί, καθώς, εκτός από τους ανέργους ιδιατερατζήδες, στο χορό των ιδιαίτερων έχουν μπει και πολλοί εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου, οι οποίοι προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που είχαν δημιουργήσει πριν υποστούν σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους.

Η ζημιά που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι τεράστια. Πολλά από αυτά έχουν χάσει μεγάλο αριθμό μαθητών και κάποια κινδυνεύουν με λουκέτα. Όμως το λουκέτο σε μια επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα στερεί έσοδα από το κράτος, σε αντίθεση με την απόσυρση των παράνομων ιδιαιτερατζήδων από την πιάτσα, που δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Μεγάλη ζημιά στα νόμιμα φροντιστήρια - Αίτημα ελέγχου των "μαύρων χρημάτων"

Ζητείται, σ' αυτό το πλαίσιο, από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου «να παταχθούν τα φαινόμενα πολλαπλής παρανομίας, αφού οι προσφέροντες ιδιαίτερα μαθήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία:

• Δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στις κατά τόπους ΔΟΥ.

• Δεν έχουν θεωρήσει φορολογικά στοιχεία.

• Δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΕ και στα κατά τόπους Επιμελητήρια.

• Αποκτούν παράνομο "μαύρο" πλούτο (πολύ νωπή η αποκάλυψη-παραδοχή από το κράτος ότι "μαύρα" χρήματα, τα οποία υπάρχουν σε τράπεζες του εξωτερικού ανήκουν σε μεγάλο βαθμό σε εκπαιδευτικούς λόγω των παράνομων ιδιαιτέρων)».

Ζητείται επίσης να γίνει χρήση των όσων αποδεικτικών κατέθεσε πρόσφατα ο Σύλλογος στο ΣΔΟΕ Κρήτης και στην ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών & Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών). Πρόκειται για αποκόμματα από καταχωρίσεις για προσφορά ιδιαιτέρων μαθημάτων στον τοπικό Τύπο, καθώς επίσης αφίσες και φυλλάδια, προκειμένου να ελεγχθούν οι οικοδιδάσκαλοι ως προς το εάν τηρούν τα όσα οι νόμοι προβλέπουν».  

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News