default-image

"Σφαγή" του ασφαλιστικού ζητεί η τρόικα

Ελλάδα
"Σφαγή" του ασφαλιστικού ζητεί η τρόικα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απαραίτητη (όπως πριν από κάθε "διαπραγμάτευση" με τους δανειστές) δημιουργία κλίματος συνοδεύει και αυτήν την κρίσιμη περίσταση, όπου η κυβέρνηση περιμένει σήμερα την απάντηση από τις Βρυξέλλες.

Από χθες ορυμαγδός δημοσιευμάτων εμφανίζει συνεχώς και νέες (φερόμενες ως) "απαιτήσεις" της τρόικας, κυρίως στο ασφαλιστικό, ενώ την ίδια ώρα θεωρείται πλέον απολύτως δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δώσει "γη και ύδωρ" όσον αφορά στα εργασιακά και το μισθολόγιο του Δημοσίου για να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και να επαναφέρει την τρόικα επί ελληνικού εδάφους, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Συντάξεις... στον τάκο

Τα δημοσιεύματα φέρουν τους δανειστές να έχουν νέες, μαξιμαλιστικές, απαιτήσεις ως προς το θέμα των συντάξεων. Πέραν δηλαδή των ήδη δηλωμένων απαιτήσεις, τα δημοσιεύματα φέρουν τους δανειστές να ζητούν τη δραστική μείωση των συντάξεων που θα χορηγούν τα Ταμεία σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η/1/2015, σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - πριν από το 62 ο έτος της ηλικίας, ακόμη και για όσες κατηγορίες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, όπως τις μητέρες ανηλίκων - και αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και της κατώτατης σύνταξης που, αθροιστικά, δίνουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ (όσο λαμβάνει συνταξιούχος ύστερα και από 32 χρόνια ασφάλισης).

Είναι άγνωστο αν η τρόικα έχει όντως προβεί σε μια τέτοια απαράδεκτη αξίωση, καθώς η σχετική "διαρροή" προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει μεταφερθεί πλέον στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί με πολιτική πίεση (και με ταυτόχρονη υποχώρηση σε όλες σχεδόν τις "κόκκινες γραμμές" που είχε θέσει η κυβέρνηση) να πείσει τους δανειστές να επανέλθουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά, τι φέρεται να ζητεί η τρόικα για το ασφαλιστικό:

  • Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η/1/2015 με το επιχείρημα ότι τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο ν. 3863/10 λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χρόνο ασφάλισης από την 1η/1/2011 και μετά.
  • Η σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος (τα οποία ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2013 και μετά).
  • Η ένταξη του ΕΚΑΣ -ως προνοιακής παροχής- στα κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, συνδυαστικά, η επανεξέταση της χορήγησης συντάξεων με δεκαπενταετία που, επίσης, ενσωματώνουν ένα προνοιακό (μη ανταποδοτικό σε σχέση με τις εισφορές) τμήμα.

Αγωνιώδης προσπάθεια

Πάντως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να προχωρήσει βάσει προγράμματος τους επόμενους μήνες, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επιστρέψει η τρόικα, οπότε θα πρέπει να αναμένονται πολλές υποχωρήσεις και παραβιάσεις των "κόκκινων γραμμών".

Στο παρασκήνιο και εξ αποστάσεως, αφού η τρόικα διατηρεί ακόμη σε εκκρεμότητα την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες, με διαρκή ανταλλαγή e-mail και στοιχείων, ώστε να "κλειδώσει", ει δυνατόν, μέσα στις επόμενες μέρες, ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, αφού όμως θα έχει προηγηθεί μια καταρχήν συμφωνία. Στο επίκεντρο έρχονται δυναμικά οι μεταρρυθμίσεις, με κυρίαρχο τον καυτό φάκελο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, με δειλά σημάδια προσέγγισης, σύμφωνα με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, στο "μέτωπο" του δημοσιονομικού κενού. Εκτίμηση πάντως που δε συμμερίζονται πηγές προσκείμενες στην τρόικα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρεται να επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων στην επίτευξη μιας λύσης πακέτου, δηλαδή: ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε συνδυασμό όμως με τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης και έστω μια συμφωνία επί της αρχής για την επόμενη μέρα, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Με τα σημερινά δεδομένα, η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ορόσημο που είχε τεθεί στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, έχει χάσει τη δυναμική της. Οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη γραμμή της επιστροφής στην Αθήνα εφόσον ληφθούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα. Τα οποία είναι εξαιρετικά επώδυνα και θα φέρουν νέα κοινωνική αναστάτωση.

Μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφοροποιεί γενικότερα τη γραμμή της, επιδιώκοντας μια συνολική συμφωνία-πακέτο. Αυτή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό όμως με την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, και «Συμφώνου Μεταρρυθμίσεων» που αυτή θα συνεπάγεται, καθώς και την απόσπαση, έστω μιας καταρχήν δέσμευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση, τονίζουν, θέλει να κλείσει μια συμφωνία, και εκτιμούν πως και οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να καταλήξουν, τελικά, σε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News