default-image

Σε αναβρασμό η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας

Ελλάδα
Σε αναβρασμό η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία στην ουσία καταργούσε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, αναζωπύρωσε εντάσεις που φαινόταν να καταλαγιάζουν.

Οι καταλήψεις συνδέονται με την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους φοιτητές αποφάσεις για καταλήψεις, αποχή από μαθήματα και άλλα μείζονα ζητήματα που τους αφορούν. Στόχος της πρότασης, όπως αναφέρει το capita.gr, είναι να διευρυνθεί η εκλογική βάση ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Απέκλεισε κλήση της Αστυνομίας ο Φορτσάκης

Αργά χθες το βράδυ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, μιλώντας στο "Βήμα", απέκλεισε την πιθανότητα να κληθεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των σχολών και των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκονται σε κατάληψη.

Ποιες σχολές τελούν υπό κατάληψη

Εντωμεταξύ, κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από χθες το πρωί μετά τις νέες προτάσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για λήψη αποφάσεων από φοιτητές μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών γα να περάσει η σκυτάλη των καταλήψεων αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Νομική Σχολή. Η Σχολή, όπως γράφει το capita.gr, θα παραμείνει κλειστή ως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές. Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται ακόμη το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανακοίνωση για την κατάληψη από την Πρυτανεία του ΕΜΠ

Ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε η Πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου εξιστορείται πώς το πρωινό περιστατικό εξελίχθηκε σε «αυθαίρετη κατάληψη», «επειδή δεν έγινε αποδεκτό αίτημα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος µε την παρουσία τους και να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση ανακοίνωσης».

Για τη στάση που θα ακολουθήσουν οι πρυτανικές Αρχές επισημαίνεται πως «έχουν επανειλημμένως αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει τη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News