Ελλάδα

Με ισοδύναμα καταργούν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ  εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

«Έχουμε βρει το ισοδύναμο μέτρο και έχουμε εισηγηθεί την κατάργηση του εισιτηρίου στην κυβέρνηση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, την Τετάρτη παρουσιάζοντας νομοσχέδιο για τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες. 


Το ισοδύναμο μέτρο του υπουργείου Υγείας είναι να μπει ειδικός φόρος 10 λεπτά σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή 10 λεπτά σε κάθε φιάλη οινοπνευματώδους, μια πεπατημένη που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

«Η υγεία επιβαρύνεται πάρα πολύ από ορισμένες κακές συνήθειες, όπως το τσιγάρο ή το ποτό. Εμείς θέλουμε να επιβαρύνουμε την τιμή σε αυτές τις βλαβερές συνήθειες  κατά 1% μόνο. Αν τα 3,90 ευρώ που κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα γίνουν 4 ευρώ, προκύπτει μια διαφορά 10 λεπτών που όμως συνολικά δίνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο.

 Τα ετήσια έσοδα από τον καπνό είναι 2,5 δις ευρώ και δόθηκαν, από το κονδύλι του καπνού στο Υπουργείο Υγείας, μόλις 10 εκατομμύρια» είπε ο κ. Γρηγοράκος.


 
Το υπουργείο Υγείας ζητεί πλέον τα χρήματα αυτά να μπαίνουν σε έναν ειδικό κωδικό για την υγεία και να αποδεσμευτούν από τον κωδικό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπως γράφει το protothema.gr.

Σχόλια