Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης 2,25 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 9,074 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 38,39 δισ. ευρώ, από 37,993 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,31 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 336 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 40,068 δισ. ευρώ, από 47,9 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Διαβάστε εδώ τα στοιχεία της ΤτΕ

Σχόλια