Ελλάδα

"Βόμβα" ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες

"Τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών για να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέσα σε 6 μήνες στέλνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να πάψει η υπέρμετρη φορολόγηση των πολιτών τη στιγμή που υπάρχει ραγδαία πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι νομικές υπηρεσίες θα αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης και ξεκαθάριζαν ότι σε κάθε περίπτωση η διοίκηση θα εναρμονιστεί με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή προσφυγή πολιτών που ζητούσαν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση διά της δικαστικής οδού να αλλάξει τις "φουσκωμένες" αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα και να "μπλοκαριστεί" πλέον η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση.

Σημειώνεται ότι τους προσφεύγοντες εκπροσώπησε νομικά ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της "Δράσης".

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η Πολιτεία παρέλειψε μία «οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια», δηλαδή να αναπροσαρμόσει εντός 2ετίας (ή τουλάχιστον μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα) τις αντικειμενικές αξίες.

Το ανώτατο δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι η Πολιτεία παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της συνέχισε να αξιοποιεί αντικειμενικές αξίες του 2007 παρά την πτωτική πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια, εισπράττοντας ποσά φορολογικών επιβαρύνσεων που αντιστοιχούν στην προηγούμενη, υψηλότερη περίοδο για την αγορά ακινήτων.

Μάλιστα το ΣτΕ αποκρούει όλες τις δικαιολογίες του υπουργείου Οικονομικών για την καθυστέρηση αναπροσαρμογής (φόρτος εργασίας, μικρό και ανεπαρκές δείγμα αγοραπωλησιών ακινήτων, αβεβαιότητα συγκρίσεων κ.λπ.) υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση αυτή «δεν μπορεί, πάντως, να αποβεί σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών, βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες τιμές».

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για πίεση προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών, πράγμα που πρέπει να γίνει εντός 6μήνου, ειδάλλως το ΣτΕ θα προχωρήσει σε ακυρωτική απόφαση, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιωθούν δικαστικά επιστροφές φόρων μέσω μπαράζ αγωγών.

Η Ολομέλεια (πρόεδρος Σ. Ρίζος, εισηγητής Δ. Σκαλτσούνης) έκρινε ότι έπρεπε να στείλει το "τελεσίγραφο" αντί να προχωρήσει σε αναδρομική ακύρωση (λόγω της επί χρόνια παράνομης παράλειψης της Πολιτείας), λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο δημόσιο συμφέρον, δηλαδή να αποφευχθεί αυτή την ώρα η αιφνίδια διαταραχή των φορολογικών εσόδων του κράτους, υπό τις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης. Έτσι, όπως αναφέρει το ethnos.gr, προτίμησε να θέσει 6μηνη προθεσμία για τις αναγκαίες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι αναμένονται και άλλες αποφάσεις, με τις οποίες απειλείται με κατάρρευση η υπερφορολόγηση ιδιοκτησιών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της αναλογικότητας, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΣτΕ έφερε μεγάλες ανατροπές και στη φορολόγηση ακινήτων σε περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, κρίνοντας ότι έπρεπε να συνυπολογιστούν οι χαμηλότερες αξίες γειτονικών ζωνών.

Στην απόφαση της Ολομέλειας 4003/14 τονίζεται ότι η Πολιτεία οφείλει να αναπροσαρμόζει ανά 2ετία (ή σε εύλογο χρόνο μετά από αυτήν) τις αντικειμενικές αξίες, ανεξάρτητα από το δικαίωμα του πολίτη να τις αμφισβητήσει δικαστικά. Παρά τις δικαιολογίες που προέβαλε το υπ. Οικονομικών για την καθυστέρηση, το ΣτΕ καταφεύγοντας σε εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ. παραθέτει στοιχεία για συνεχή πτώση των τιμών στο 27,9% από το 2008 έως τα τέλη του 2012 στα διαμερίσματα και 33,4% μέχρι τα τέλη του 2013, με την επισήμανση ότι κτηματομεσιτικά γραφεία δίνουν μεγαλύτερη μείωση.

Το ΣτΕ επισημαίνει τις διαπιστώσεις των εκθέσεων για τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (λόγω της διαφοράς ανάμεσα στις διογκωμένες αντικειμενικές και τις μειωμένες αγοραίες αξίες), τονίζοντας ότι η Πολιτεία παραβίασε τις υποχρεώσεις της και το Ν. 1249/82.

Τονίζει ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες το 2010 χωρίς να ολοκληρώσει την αναπροσαρμογή, παρά την πιθανολογούμενη πτωτική μεταβολή των αγοραίων αξιών, με συνέπεια να υπάρχει αναντιστοιχία στις αξίες με τις οποίες υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Προσθέτει ότι και το Μνημόνιο προέβλεπε αναπροσαρμογή μέχρι τον Ιούνιο 2012, αλλά συνέχισε να επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με στοιχεία του 2007.

Το ΣτΕ αποκρούει τις δικαιολογίες της Πολιτείας για ανυπαρξία επαρκούς δείγματος, σημειώνοντας ότι προχώρησε σε ένταξη νέων περιοχών (4.489 οικισμών σε όλη τη χώρα) στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορίζοντας αντικειμενικές αξίες από 1-1-11, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα προσδιόρισε αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό το 2013.

Τονίζει ότι η καθυστέρηση δημιουργίας κατάλληλου πλαισίου επεξεργασίας των στοιχείων για ανεύρεση των αγοραίων τιμών δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος των φορολογουμένων που επιβαρύνονται. Δεν μπορεί επίσης να μετακυλήσει η Πολιτεία στους φορολογούμενους το βάρος να αμφισβητούν διαρκώς δικαστικά τις τιμές.

Σχόλια