Ελλάδα

Κίνητρα για να βγουν πιο νωρίς στη σύνταξη ένστολοι & δημ. υπάλληλοι

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ενστόλους όλων των Σωμάτων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού) αλλά και για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται είναι:

-Η αναγνώριση πλασματικών ετών υπηρεσίας και χρόνου άδειας με καταβολή εισφορών

-Ο υπολογισμός του κόστους εξαγοράς από 110 έως 145 ευρώ το μήνα

-Η πλήρης συνταξιοδότηση στα 50 και για στρατιωτικούς με ανάπηρο παιδί.

Αναλυτικότερα, ο χάρτης των ορίων ηλικίας των ενστόλων που από 1/1/2015 θα έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά) ή το 60ό έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν αλλάζει, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" κερδισμένοι είναι όσοι πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1990 και εφεξής. Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν και μετά την 1/1/2015 να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1,5 έτους παραμονής.

Επιπλέον χορηγείται σε όλους τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματική 5ετία. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ το μήνα. Επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς η διάταξη που δίνει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως γονείς αναπήρου τέκνου στους πολιτικούς υπαλλήλους.

Για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους σημαντικές ρυθμίσεις υπάρχουν όσον αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης της άδειας άνευ αποδοχών, κάτι που δεν ήταν έως σήμερα εφικτό. Δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, οι προ του 1983 στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι μπορούν να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, είτε με τη διαδοχική ασφάλιση είτε με εξαγορά.

Τέλος, ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που τους παρέχεται το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου.

Σχόλια