default-image

Ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια για την Ελλάδα

Οικονομία
Ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας "στα πράσινα", μετά από έξι πολύ δύσκολα χρόνια ύφεσης, συντελέστηκε!

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Eurostat, η Ελλάδα μπήκε σε ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Και μάλιστα πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη (0.7%), δείγμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ζει ολόκληρη η Ευρώπη.

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δηλώνει ο πρωθυπουργός με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και υποσχέθηκε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και θα συμπεριλάβει όλους τους Έλληνες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σας είχαμε υποσχεθεί ότι η χώρα θα βγει από το τούνελ της μεγάλης ύφεσης. Αυτό είναι πια πραγματικότητα. Η επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην Ανάπτυξη είναι γεγονός!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ανάκαμψη άρχισε ήδη για την Ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς απ' ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι.

Πράγματι, το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, μετά από 6 επώδυνα χρόνια, ή 24 τρίμηνα, ύφεσης. Είναι η ταχύτερη Ανάπτυξη για το τρίμηνο αυτό σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Κι όπως αποκαλύπτεται τώρα, ελαφρά ανοδικό ήταν για την Ελλάδα και το προηγούμενο τρίμηνο της χρονιάς. Όσοι, λοιπόν, αμφισβητούσαν την Ανάκαμψη, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Σας υπόσχομαι σήμερα ότι η Ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό, άλλωστε, προβλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Κι από την Ανάπτυξη που ξεκίνησε, δεν θα μείνει κανένας Έλληνας πίσω. Σε πείσμα της μιζέριας στην οποία κερδοσκοπούσαν πολλοί, η Ελπίδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει!».

Πρώτοι στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, για τις οποίες ανακοίνωσε στοιχεία η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Από τον σχετικό πίνακα που ανακοίνωσε η Eurostat - στον οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο - προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% έναντι 0,6% της Σλοβακίας και 0,5% της Ισπανίας.

Ακολουθούν η Λετονία με 0,4% και η Γαλλία με 0,3% και μία σειρά χωρών - Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Εσθονία και Φινλανδία- με 0,2%.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) σημείωσαν η Κύπρος (-0,4%) και η Ιταλία (-0,1%).

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 1,4% και είναι ο πέμπτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά της Σλοβακίας (2,5%), της Εσθονίας (2,3%), της Λετονίας (2,2%) και της Ισπανίας (1,6%).

Ακολουθούν η Γερμανία με 1,2%, η Ολλανδία με 1,1% και η Πορτογαλία με 1%.

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σημείωσαν η Κύπρος (-2%), η Ιταλία (-0,4%) και η Φινλανδία (-0,3%).

Στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και την έξοδό της από την ύφεση αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δείχνουν ότι αυτό αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο.

Με βάση εποχικά, μη διορθωμένα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με ένα έτος πριν, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη 1,3% που είχαν κάνει οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.

Με τίτλο: «Η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα και είναι ταχύτερη από ό,τι στη Γερμανία», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News