Ελλάδα

Παράνομους "ιδιαιτερατζήδες" καταγγέλλει το Palso

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή εντοπίζεται και στην Κρήτη εξαιτίας της παράδοσης παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων. Για το γεγονός αυτό έκανε επώνυμη καταγγελία στο ΣΔΟΕ Κρήτης ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Ηρακλείου. Μάλιστα, ο Σύλλογος προσκόμισε στο ΣΔΟΕ αποκόμματα από καταχωρίσεις παράνομων ιδιαιτερατζίδων στον τοπικό Τύπο, καθώς επίσης αφίσες και φυλλάδια.

Το Σωματείο των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών ζητά από το ΣΔΟΕ να ερευνήσει, ως έχει την υποχρέωση, αν εκείνοι που έχουν δημοσιεύσει τις αγγελίες έχουν προβεί σε έναρξη επαγγέλματος και θεώρηση βιβλίων-στοιχείων, καθώς και να τους ζητηθεί να αποδείξουν τη μέχρι τώρα χρήση τους.

Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων επισημαίνουν πως συχνά προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών άνθρωποι «χωρίς να είναι γνωστό αν διαθέτουν τις σχετικές άδειες διδασκαλίας, ούτε αν έχουν προβεί σε έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ Ηρακλείου ως οικοδιδάσκαλοι».

Το γεγονός ότι οι οικοδιδάσκαλοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν εκδίδουν αποδείξεις σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, δεν πληρώνουν εισφορές σε ΟΑΕΕ και Επιμελητήριο, δε φορολογούνται και γενικά μόνο εισπράττουν, χωρίς να αποδίδουν τίποτε.

Δημιουργείται έτσι αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα νομίμως λειτουργούντα φροντιστήρια, τα οποία - εκτός από όλα τα παραπάνω - πληρώνουν επιπροσθέτως και λειτουργικά πάγια έξοδα.

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία προς το ΣΔΟΕ, «όλα τα παραπάνω θίγουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας και επειδή οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται προς κάθε κατεύθυνση, παρακαλούμε όπως προβείτε στους απαραίτητους ελέγχους προς πάταξη των φαινομένων αυτών, τα οποία συνεχώς αυξάνονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, οπότε και έχουν ψαλιδιστεί τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών, υπάρχουν και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι παραδίδουν παρανόμως ιδιαίτερα, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Επίσης, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής κάνουν πολλούς γονείς να προτιμούν τη λύση του "ιδιαίτερου μαθήματος", επειδή γλιτώνουν τα δρομολόγια, ωστόσο αυτό "γλιτώνει" επίσης τα παιδιά από την αλληλεπίδραση της τάξης και την ευγενή άμιλλα με τους συμμαθητές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που έχουν επίσης χτυπηθεί από την κρίση, έχουν έννομο συμφέρον να ζητούν να ελεγχθεί όλη αυτή η παρανομία και να τηρούνται οι νόμοι για όλους...

(Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Χατζηδάκης, που κάνει συνεχώς κινήσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα των συναδέλφων του)

Σχόλια