default-image

Στην τελική ευθεία για τα "βραχιολάκια" των καταδίκων

Ελλάδα
Στην τελική ευθεία για τα "βραχιολάκια" των καταδίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που είναι εδώ και αρκετό διάστημα σε εξέλιξη και αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου για τα «βραχιολάκια γεωγραφικού εντοπισμού» κατάδικων και υπόδικων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιεί η Καθημερινή, η ανάδοχος εταιρεία, που θα προμηθεύσει τις Αρχές, σε πρώτη φάση, με περίπου 250 βραχιολάκια έχει ήδη επιλεγεί, έπειτα από καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων σχετικά με τον διαγωνισμό. Ετσι, εντός της προσεχούς εβδομάδας, ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί και επίσημα.

Μετά, η εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου θεωρείται ζήτημα εβδομάδων. Ειδικότερα, μετά την υπογραφή της σύμβασης θα υπάρξει περίοδος προετοιμασίας δύο μηνών, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «θα περάσουμε από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στην οριστική μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως τα βασικά ζητήματα να έχουν λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το βραχιολάκι γεωγραφικού εντοπισμού είναι μια συσκευή που τοποθετείται στο πόδι (ή κατ' εξαίρεση, μόνο και στο χέρι) και μέσω αυτού οι Αρχές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται ο «εποπτευόμενος». Το μέτρο, που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, συνιστά ένα ενδιάμεσο στάδιο έκτισης της ποινής προκειμένου ο κρατούμενος να περάσει ομαλά από το στάδιο της κράτησης στην ελεύθερη ζωή.

Παράλληλα, μέσα από τον έλεγχο των καθημερινών του δραστηριοτήτων και την εφαρμογή ενός προγράμματος βάσει του οποίου θα κινείται, θα εργάζεται ή θα σπουδάζει, «ο κατάδικος αποκτά μια ζωή δομημένη σε δικαιώματα και υποχρεώσεις σε καθεστώς ελευθερίας, γεγονός που του δίνει νέα κίνητρα για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και την απόκτηση αυτοπειθαρχίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την «πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατουμένων σε άδεια».

Στην ίδια προκήρυξη, ωστόσο, αναφέρεται ως βασικός λόγος της εφαρμογής του μέτρου η αποσυμφόρηση των φυλακών, που αποτελεί «μόνιμο πονοκέφαλο» για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

24ωρη παρακολούθηση

 Το ημερήσιο κόστος για το βραχιολάκι θα επιβαρύνει τον κρατούμενο, εκτός εάν αποδεδειγμένα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, οπότε θα το επωμίζεται το Δημόσιο.

Ο κρατούμενος δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τη συσκευή και εάν αυτό διαπιστωθεί τότε θα ενεργοποιείται η προβλεπόμενη διωκτική διαδικασία. Ολες οι συσκευές θα επιτηρούνται επί 24ώρου βάσεως από ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου στην Αθήνα.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αφορά εκατό υπόδικους με μόνιμη κατοικία την Περιφέρεια Αττικής (εκτός από τα νησιά), πενήντα καταδικασθέντες για ποινές μικρότερες των δέκα ετών που βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών (με μόνιμη διεύθυνση κατοικίας την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), πενήντα κρατούμενους των φυλακών νέων Αυλώνα (με μόνιμη κατοικία την Περιφέρεια Αττικής) και 50 πενήντα κρατούμενους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και έχουν ως μόνιμη κατοικία την Αττική (εκτός νησιών).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News