default-image

Μια νέα "ταυτότητα υγείας" για τους ασφαλισμένους

Ελλάδα
Μια νέα "ταυτότητα υγείας" για τους ασφαλισμένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To "πάρτι" των παράνομων συνταγογραφήσεων που συνεχίζεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο λόγος για τον οποίο οι ασφαλισμένοι σύντομα θα αποκτήσουν... ηλεκτρονική ταυτότητα.

Πρόκειται για μία κάτα  η οποία θα φέρει έναν «μυστικό» αριθμό που δεν θα γνωρίζουν ακόμη και οι ίδιοι παραλήπτες! Ο αριθμός δεν είναι ορατός και δεν «αποκαλύπτεται» ούτε κατά τη διαδικασία συναλλαγής του ασφαλισμένου με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας.

Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα. Χωρίς αυτή, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή.

Οπως γράφει η "Ημερησία", έχει προβλεφθεί μάλιστα κατά τη χρήση της κάρτας, ο αριθμός να παραμένει... αόρατος ακόμη και στην οθόνη του υπολογιστή -όταν γίνεται η σάρωση των στοιχείων- ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης όπως, για παράδειγμα, εικονικών εκτελέσεων συνταγών ή συνταγογραφήσεων εν αγνοία των ασφαλισμένων ακόμη και σε πεθαμένους. Την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα «ενεργοποιηθεί» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη σε εξέλιξη είναι και ο ατομικός ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας. Ο φάκελος είναι «φορτωμένος» με όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου, τις παροχές υγείας που έλαβε και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Τι είναι η κάρτα

Δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα, αλλά το «προφίλ» του ασφαλισμένου για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, τις δαπάνες που καταναλώνει και τις δομές που απευθύνεται. Έτσι, ο ΕΟΠΥΥ γνωρίζει για παράδειγμα πόσες αξονικές έκανε ο ασφαλισμένος, μέσα σε ποιο διάστημα, ποιος γιατρός συνταγογράφησε και ποιο διαγνωστικό κέντρο εκτέλεσε τη συνταγή. Ουσιαστικά ο Οργανισμός «παρακολουθεί» τη διαδρομή των δαπανών ανά ασφαλισμένο.

Εκτός από τα στοιχεία του 2014, ο Φάκελος Ασφάλισης διαθέτει στη «μνήμη» του και τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών των ασφαλισμένων για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ για τον κάθε ασφαλισμένο του: επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, διαγνωστικές εξετάσεις (ποιος γιατρός και πότε συνταγογράφησε, πού και πότε εκτελέσθηκαν), φάρμακα, νοσηλεία, και άλλες παροχές (διαβητολογικά υλικά, ορθοπεδικά υλικά, γυαλιά όρασης κ.ά.). Σημειώνεται ότι σε αυτό τον φάκελο πρόσβαση θα έχει και ο ασφαλισμένος. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον φάκελο ασφάλισης υγείας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος για παράδειγμα σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» και να τις «κόβει».

Στην τελική φάση του σχεδίου προβλέπεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας να «αντικατασταθεί» από μία κάρτα ασφάλισης στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του ασφαλισμένου και ένας αναγνωριστικός αριθμός, στα πρότυπα των πιστωτικών καρτών. Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίησή του και να ενημερώνεται αυτόματα ο φάκελος ασφάλισης υγείας για την παροχή που λαμβάνει. Αποκλειστικά μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον φάκελο ασφάλισης υγείας, ενώ η κάρτα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα για τον ασφαλισμένο σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας. Στην περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού, οι γιατροί θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή, προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες του ασφαλισμένου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News