Ελλάδα

Αντ. Σαμαράς: "Προκαλεί η Τουρκία"

Πρόκληση χαρακτήρισε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα". Προς τιμήν του πρωθυπουργού παραθέτει δείπνο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρωί της Παρασκευής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Κάιρο στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ το απόγευμα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, από την οποία η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει θετικές ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, λέει στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από το 2009 οπότε η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι με την Άγκυρα για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών -κάτι που υπάρχει μόνο στη φρασεολογία της γειτονικής χώρας, αφού με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι δύο χώρες δεν μπορούν να έχουν κοινή ΑΟΖ-, μέχρι τη συνάντηση του Σαββάτου, υπάρχει μεγάλη απόσταση, η οποία πιστώνεται στους ελληνικο-κυπριακούς χειρισμούς.

Σχόλια