Ελλάδα

Η απόσυρση του Barbaros προϋπόθεση για τη συνέχιση των επαφών

Το «μπαλάκι» στην Τουρκία για τη συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έριξε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.


Τόνισε πως η Αθήνα, έχοντας «υποστηρικτικό ρόλο» στις αποφάσεις του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, θέλει επανάληψη των συνομιλιών. Αποσαφήνισε όμως πως χρειάζονται «πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε». «Δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις», συμπλήρωσε.


Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως η απόσυρση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.«Η παρουσία του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου. Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ' εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.Στις 6 και 7 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων , όπως γράφει ο Σκάι.gr.


Σχόλια