default-image

Για συνέχιση του προγράμματος μίλησε ο Ντάισελμπλουμ

Οικονομία
Για συνέχιση του προγράμματος μίλησε ο Ντάισελμπλουμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αποστροφή του προέδρου του Eurgroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ στο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε με την ημερσήσια διάταξη της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, προκάλεσε... αναταραχή.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε αναφορά σε συζήτηση για την συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία τέτοια αναφορά.

Πάντως έτσι ή αλλιώς,  η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup έχει πολλά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν το πότε θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και το πότε θα περαιωθεί το πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Ως γνωστόν, το μνημόνιο, θεσμικά, λήγει στο τέλος του έτους, οπότε από πλευράς ΕΕ πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.

«Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» φέρεται να αναφέρει σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην παράγραφο για το θέμα της Ελλάδας επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Ακόμη, γίνεται λόγος για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνεται ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου. «Αυτή η δόση (σ.σ.: 1,9 δισ. από τον EFSF) θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου».

Καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος δεν έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όπως ο ίδιος αποσαφήνισε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους.

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ αναφέρθηκε για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News