Ελλάδα

Στο σχολείο Ειδικής Αγωγής ο Κ.Δαμαβολίτης

Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Ηρακλείου βρέθηκε χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης, όπου ενημερώθηκε από την διεύθυνση για τα κενά που παρουσιάζει ο νομός Ηρακλείου στον χώρο της ειδικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές), τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω εκπαίδευση κατέστη υποχρεωτική με τον Ν. 3699/2008 του Υπουργείου Παιδείας. Πέρα όμως από την ψήφισή του, ένας νόμος πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικώς από σειρά ενεργειών που θα επιτρέπουν την ομαλή εφαρμογή του και τη χρηστικότητά του.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, για άλλη μια φορά, το αρμόδιο υπουργείο νομοθετεί χωρίς να υποστηρίζει το έργο του, με αποτέλεσμα, αφενός να εκτίθεται, αφετέρου να δυσχεραίνει το τεράστιο κοινωνικό λειτούργημα που ασκούν οι  εκπαιδευτές ειδικής αγωγής. Η κατάσταση επιβαρύνεται περεταίρω από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία του Ηρακλείου, όπου πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες (π.χ. ψυχιατρική αγωγή) των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Δαμαβολίτης, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς. Επίσης, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Πλουμής, επέστησε την προσοχή στου βουλευτή στις άμεσες κτιριακές παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διαχωριστούν οι αίθουσες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι διαφορετικές περιπτώσεις των παιδιών, που τώρα αριθμούν 71, αλλά και να γίνουν επιδιορθώσεις στον αυλόγυρο του σχολείου, που έχει πέσει,  και έχει προκαλέσει μικρο-ατυχήματα.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να φέρει στη βουλή το αίτημα επαρκούς στελέχωσης ειδικής αγωγής στο Ηράκλειο και να προκαλέσει ανοιχτό διάλογο, μέσω επίκαιρης ερώτησης, με τον αρμόδιο υπουργό για την ανακούφιση των προβλημάτων του κλάδου.

Σχόλια