Ελλάδα

Αμφίπολη: Συλημένος ο τάφος - Βίντεο για το ψηφιδωτό

Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις τυμβωρύχων στην Αμφίπολη επιβεβαίωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το ποιος μπορεί να είναι θαμένος στο ταφικό μνημείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στο μνημείο είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς η κ. Μενδώνη απάντησε: «Το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».

Πάντως, το ενδιαφέρον είναι ένα βίντεο διάρκειας λίγο μεγαλύτερης από δύο λεπτά, από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.  

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο των σημερινών ανακοινώσεων ήταν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάστηκε κι αυτό σήμερα.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο: «Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου - τέταρτου χώρου - 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο».

Άλλα σημεία από τις σημερινές ανακοινώσεις:

- Σύμφωνα με τη γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) είναι 7,53 - τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους - η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

- Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας - ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας - καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

- Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

- Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Σχόλια