default-image

Παρελάσεις για ολίγους πίσω από τα κάγκελα

Κρήτη
Παρελάσεις για ολίγους πίσω από τα κάγκελα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παρελάσεις προς τιμήν της επετείου της 28ης Οκτωβρίου κάποτε ήταν ευκαιρία για μια πραγματική εθνική γιορτή, αλλά από τότε που η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη φτωχοποίηση της χώρας εκφράστηκε μέσα απ' αυτές μετατράπηκαν σε... πριβέ παράσταση για ολίγους.

Το πάντα επίκαιρο "κάγκελα παντού" ήταν και φέτος ο κανόνας, αφού τα γνωστά κάγκελα απέκλεισαν το χώρο των επισήμων και σε πολλές περιπτώσεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα) το μεγαλύτερο μέρος της πορείας της παρέλασης, ενώ συνέδραμαν στον αποκλεισμό των πολιτών από τον εορτασμό και αστυνομικές κλούβες, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και πάμπολλες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Επεισόδια αυτή τη φορά δεν είχαμε, πέρα από κάποιες χλιαρές διαμαρτυρίες και πανό, όμως οι διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό των πολιτών και τη διεξαγωγή παρελάσεων για... τους επίσημους ήταν έκδηλες και έντονες.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Στο Ηράκλειο η παρέλαση έγινε με κάποιες χλιαρές διαμαρτυρίες και υπό... αστυνομικό κλοιό.

Στα Χανιά ήταν επίσης ισχυρή η παρουσία της Αστυνομίας και... πολλά τα κάγκελα, προκαλώντας την αποδοκιμασία ακόμη και του δημάρχου.

Στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε παρέλαση χωρίς κάγκελα, την ώρα που στο Ρέθυμνο δεν ξεκίνησε ποτέ, αφού την εμπόδισε η ισχυρή νεροποντή.

Στην Αθήνα

Η παρέλαση της Αθήνας χαρακτηρίστηκε παρέλαση-παρωδία και προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από τους γονείς των παιδιών, που, αντί να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους να παρελαύνουν, εξορίστηκαν σε τεράστια απόσταση «για λόγους ασφαλείας»! Η πλατεία Συντάγματος σε όλες τις πλευρές ήταν ζωσμένη από κλούβες, οι αστυνομικοί ήταν... περισσότεροι από τους πολίτες που παρακολουθούσαν και η θλίψη ήταν διάχυτη.

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας ευχήθηκε να μην υπάρξει άλλη χρονιά που να είναι τόσο αστυνομοκρατούμενη η παρέλαση και αναφέρθηκε σε κάποιους που διαφωνούν. Δεν τους κατονόμασε.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα έκαναν και σχολικοί φύλακες που έχουν μείνει άνεργοι.

Στη Θεσσαλονίκη

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ξεκίνησε 11 το πρωί, υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα όπως αυτά του 2011, όταν η παρέλαση ματαιώθηκε. Την οργή των γονιών που τους... ξέχασαν εγκλωβισμένους πίσω από κάγκελα προκάλεσαν τα αστυνομικά μέτρα στη χθεσινή μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο δήμαρχος, Γ. Μπουτάρης.

Την παρέλαση από την πλευρά της κυβέρνησης παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News