default-image

ΣτΕ: Οριστική παύση σε διευθυντή κλινικής της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα
ΣτΕ: Οριστική παύση σε διευθυντή κλινικής της Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριστικά παύτηκε από τα καθήκοντά του, ο διευθυντής του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγιά» της Θεσσαλονίκης για συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων εκτός του ΕΟΦ που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που ζητούσε να μετατραπεί σε οριστική παύση, δηλαδή απόλυση, η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με την οποία επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών στον διευθυντή του ογκολογικού, Δημήτρη Τσαβδαρίδη.

Παράλληλα, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του κ. Τσαβδαρίδη που ζητούσε να μειωθεί η πειθαρχική ποινή της εξάμηνης παύσης με πλήρη στέρηση των αποδοχών που του έχει επιβληθεί.

Ειδικότερα, αναφέρει Το Βήμα, από την διεύθυνση του ΙΚΑ διενεργήθηκε έλεγχος στο νοσοκομείο «Η Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση ελέγχου ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο τρόπος χορήγησης χημειοθεραπείας στο ογκολογικό τμήμα παραβιάζει τους κανονισμούς του ΙΚΑ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ αναφέρει «διακίνηση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους με αδιαφανείς διαδικασίες».

Στη συνέχεια, διεξήχθησαν δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις και σύμφωνα με τα πορίσματα στους ασθενείς «εχορηγούντο ογκολογικά φάρμακα χημειοθεραπείας εκτός ενδείξεων και σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90%». 

Τα φάρμακα αυτά δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ αλλά ούτε των ίδιων των ασθενών (αποτελούσαν δοκιμαστικά φάρμακα ογκολογικής ομάδας της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας HeCOG ) και επιβάρυναν το ΙΚΑ, αλλά «πιθανά και την υγεία των ασθενών».

Κατόπιν αυτών, στον κ. Τσαβαρίδη, επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο η ποινή της οριστικής παύσης, αλλά μετά από ένστασή του η ποινή μετατρέπεται σε προσωρινή παύση έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του. 

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο διευθυντής προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ανακληθεί η πειθαρχική ποινή της εξάμηνης παύσης και να του επιβληθεί ηπιότερη, ενώ παράλληλα προσέφυγε στο ΣτΕ και ο κ. Ρακιντζής ζητώντας να μετατραπεί η πειθαρχική ποινή σε οριστική παύση.

Το ΣτΕ στην επίμαχη απόφασή του αναφέρει ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είχαν έγκριση του ΕΟΦ, ήταν υψηλού κόστους και χορηγούντο συστηματικά σε απροσδιόριστο αριθμό ασθενών, με συνέπεια να έχει τεθεί σε σοβαρή διακινδύνευση το αγαθό της προσωπικής υγείας.

Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβδαρίδη και έκανε δεκτή την προσφυγή του κ. Ρακιντζή, κρίνοντας ότι στοιχειοθετείται το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος του κ. Τσαβαρίδη και «ενόψει της βαρύτητας και των συνθηκών» που τελέστηκαν τα αδικήματα, προσήκουσα ποινή είναι αυτή της οριστικής παύσης.

Ο κ. Τσαβδαρίδης, την εποχή του επίμαχου συμβάντος, το 2007, ήταν συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News