default-image

Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα

Ελλάδα
Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη περισσότερη διαφάνεια για όλους! Αυτό είναι το σκεπτικό εξαιτίας του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την Οδηγία της Ε.Ε. 2013/37, την οποία πλέον υιοθετεί και η ελληνική κυβέρνηση, με την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την "ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα", δημιουργώντας ένα νέο τοπίο στο δημόσιο τομέα, καθώς οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα.

Όπως εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δισ. ευρώ στην κοινότητα.

Ειδικότερα, με το νέο νόμο η Ελλάδα όχι μόνο προσαρμόζεται στην Οδηγία της Ε.Ε. 2013/37 «σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα», αλλά κάνει ακόμη πιο τολμηρά βήματα σε σχέση με το κείμενο της οδηγίας για το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η αρχή της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας.

Η αρχή αυτή έγκειται στο ότι:

- Τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που κατέχει η διοίκηση είναι κατ' αρχήν ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες.

- Ο αποκλεισμός της πρόσβασης και η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα δεν δικαιολογείται για λόγους σκοπιμότητας, αλλά μόνο για λόγους νομιμότητας.

- Η διοίκηση οφείλει να αιτιολογεί ειδικώς τις περιπτώσεις στις οποίες δεν διαθέτει για περαιτέρω χρήση τα δεδομένα που κατέχει.

- Η περαιτέρω χρήση των δεδομένων, εφόσον θεωρείται αναγκαίο, μπορεί να επιτρέπεται με καθεστώς γενικής ή ειδικής άδειας.

Με το συγκεκριμένο νόμο ενισχύεται η συμμετοχή, η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος και αφ' ετέρου προωθείται η επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι νεοφυείς και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη ώστε να αναπτύξουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Η ανοιχτή διάθεση δεδομένων θα ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Ανοικτά Δεδομένα» εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δις ευρώ για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα 3 τρις δολάρια, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη) σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News