Ελλάδα

Συνεχίζεται η ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κλίμα έντασης επικρατεί για τρίτη ημέρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μερίδα φοιτητών και διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ιδιωτικής φύλαξης στο χώρο του ιδρύματος, ενώ την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα μετά τη μήνυση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Θεόδωρου Φορτσάκη για διατάραξη λειτουργίας του ιδρύματος.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με το ethnos.gr, ένταση σημειώθηκε όταν φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη. Οι φοιτητές που αντιδρούν στην πρόθεση της πρυτανείας να μπει ιδιωτική φύλαξη στο χώρο του πανεπιστημίου ζήτησαν να είναι παρόντες στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Ο κ. Φορτσάκης το αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε θα επιτρέψω να ξανακάνετε μπάχαλο το πανεπιστήμιο». Αργότερα δήλωσε ανοικτός στο διάλογο με αντιπροσωπία των φοιτητών, τονίζοντας πως η εποχή των κομματικών παρεμβάσεων έχει περάσει.  

Νωρίτερα, ο πρύτανης αναφέρθηκε στο κλίμα έντασης, υπογραμμίζοντας ότι δε θα ανεχτεί καμία κομματική παρέμβαση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου.

«Η σημερινή πρυτανική Αρχή έχει εκλεγεί με μια ευρύτατη πλειοψηφία, στην οποία περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί που ενδεχομένως στις πολιτικές εκλογές να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καμία κομματική ταυτότητα η πρυτανική Αρχή», δήλωσε ο κ. Φορτσάκης, προσθέτοντας πως «μέχρι τώρα πολλές φορές το Πανεπιστήμιο υποχώρησε σε κομματικές πιέσεις ή κομματικές ενέργειες. Αυτή η περίοδος έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία κομματική παρέμβαση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρύτανη για επίδειξη διοικητικού αυταρχισμού και ότι υπηρετεί την κυβερνητική στρατηγική της έντασης. «Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το πανεπιστήμιο. Ας μη φαντάζεται παντού ταραξίες. Ο κ. Φορτσάκης κλείνει το πανεπιστήμιο για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξή του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι διοικητικοί

Εντωμεταξύ, προς εκτόνωση οδεύει η αντιπαράθεση διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, αφού και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ Ζαχαρία Τριγάζη, το πρώτο βήμα έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν αντιπροσωπία διοικητικών υπαλλήλων συναντήθηκε με τους δύο αναπληρωτές πρυτάνεις, τους κ. Πολυμενέα και Καλοκαιρινό. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί και να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας.

Εισαγγελική παρέμβαση

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε το απόγευμα της Τρίτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα (πλημμέλημα) της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο εισαγγελέας ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατάληψη, καθώς έγιναν καταγγελίες για βίαιη απώθηση των υπαλλήλων που φρουρούσαν τις πόρτες του. Από την πλευρά της πρυτανείας του ιδρύματος καταγγέλθηκε, όπως είναι γνωστό, ότι οι φοιτητές μπήκαν στο ίδρυμα με «πολιορκητικό κριό» τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο πρύτανης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έκανε μήνυση, λέγοντας ότι δεν έχει ζητήσει να διωχθεί κανένας από όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Σχόλια