Ελλάδα

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο από την Ένωση Γονέων Ηρακλείου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου από την έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς έχει εκφράσει τη διαφωνία χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών και έχει διατρανώσει την αντίθεσή της «στην εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της εκπαίδευσης, στην υπονόμευση ακόμα και της πρόσβασης στο σχολείο με το κόψιμο των μεταφορών, στην τραγική υποβάθμιση την εκπαιδευτικής διαδικασίας με τα κενά και τις διπλές αναθέσεις, τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις, στη δήθεν αξιολόγηση των απολύσεων και των επιχειρήσεων, στα άθλια και επικίνδυνα κτήρια, στο τσάκισμα των μαθητών με την Τράπεζα Θεμάτων και το Νέο Λύκειο, στο σχολείο που απαιτεί σιγή ιχθύος με τους αυταρχικούς εσωτερικούς κανονισμούς, στο σχολείο όπου σουλατσάρει ο φασισμός στους δρόμους, που ανοίγουν οι λογικές των δύο άκρων και με τις πλάτες του Υπουργείου, στο σχολείο όπου θεριεύουν η φτώχια και ο υποσιτισμός, πλάι-πλάι με τα ψηφιακά μπιχλιμπίδια και τα προγράμματα του κοινωνικού σχολείου».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και τονίζουν:  

«Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Δίνουμε ενεργά τη συμπαράστασή μας σε κάθε εκπαιδευτικό που αντιστέκεται στην εξαθλίωσή του και την επιστημονική του απαξίωση μέσα στο σχολείο. Που αρνείται να γίνει ο dealer μιας παιδαγωγικής που κλείνει τα μάτια στην βαρβαρότητα και αποθεώνει την εκμετάλλευση, παρά τη δαμόκλειο σπάθη της δήθεν αξιολόγησης.

Μπροστά σε μια περίοδο που στους Δήμους και τις Περιφέρειες καταρτίζονται οι τοπικοί προϋπολογισμοί απαιτούμε αυτοί να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

1. Καθιέρωση καθημερινού γεύματος για όλα τα παιδιά στα σχολεία, με ευθύνη του Δήμου και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ενάντια στην παρέμβαση χορηγών και επιχειρήσεων.

2. Άμεσα λήψη πρωτοβουλιών για θεσμοθέτηση Αφορολόγητης παροχής πετρελαίου ή φυσικού αερίου και δωρεάν παροχής ρεύματος, νερού στα σχολεία.

3. Παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές για τις ΔΕΚΟ για να δοθούν όλες οι πιστώσεις για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών (βιβλία, εκδρομές κ.λπ. ) - ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

4. Απαλλαγή όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, τα τέλη ύδρευσης κλπ. και τα κάθε είδους «τροφεία». Ανεμπόδιστη συμμετοχή των παιδιών των ανέργων σε όλες τις εκδηλώσεις-δραστηριότητες.

5. Δωρεάν και ασφαλείς αθλοπαιδιές και πολιτιστική δημιουργία για όλα τα παιδιά.

Στηρίζουμε πρωτοβουλίες των μαθητών και των μαθητικών κοινοτήτων, που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στη διασκέδαση, στον αθλητισμό.

Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ανέβασμα των συλλογικών διαδικασιών. Με πυρήνα το κάθε σχολείο, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στο συντονισμό μαθητών γονιών εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων. Συντονισμό σε επίπεδο Ένωσης - περιφέρειας - αλλά και πανελλαδικά μέσα στο Νοέμβρη ιδίως μπροστά στον νέο προϋπολογισμό.

Απαιτούμε άμεσα:

- Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών σε κάθε δομή και βαθμίδα της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ολοήμερα, ειδικά σχολεία, καλλιτεχνικά κ.α.)

- δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές

- καμιά σύμπτυξη - συγχώνευση σχολείου ή τμήματος (π.χ. ΕΠΑΛ)

- επίλυση των οξυμένων κτηριακών προβλημάτων

- δωρεάν εξετάσεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των μαθητών και πρόγραμμα εμβολιασμού τους στις δημόσιες δομές υγείας.

Τα σχέδια που έχουν κυβερνήσεις, πολυεθνικές  και Ε.Ε. να αφήσουν αμόρφωτα τα παιδιά μας για να τα έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό δε θα τα αφήσουμε να περάσουν!»

Σχόλια