default-image

Συνεχίζεται η τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ελλάδα
Συνεχίζεται η τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η τουρκική πρόκληση με το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros που από το μεσημέρι πλέει με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1, παραβιάζοντας από χθες την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών.

Το Barbaros συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την «Gelibolu». Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αναμένεται να προβεί σε λίγο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, σε σχέση με την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων και τη λήψη μέτρων αντίδρασης, πολιτικών, νομικών και διπλωματικών, στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε μετά τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε, μεταξύ άλλων να καταγγείλει την Τουρκία στο Ευρωπαικό Συμβούλιο που πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.

Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.

Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία. Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Πρ.Προδρόμου: Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια

"Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» δήλωσε το πρωί μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Πρ. Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News