Ελλάδα

Σε επιφυλακή η Λευκωσία

Σε επιφυλακή η Λευκωσία. Στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από χθες το τουρκικό «Μπαρμπαρόσα». Το σκάφος συνοδεύεται από υποστηρικτικά πλοία και μια φρεγάτα. 

Η Άγκυρα είχε «δεσμεύσει» περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Άμυνας της κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. 

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. 

Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. 

Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο κύπριος πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Σχόλια