Ελλάδα

Ο Ν. Μαριάς για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις περσινές πλημμύρες σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο, ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, ευρωβουλευτής-καθηγητής Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποτύχει πλήρως στο ρόλο του ιδίως όσον αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων από πλημμύρες στην Ελλάδα.

Έτσι, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου 2013 στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν. Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, «και για όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Αττική το Φεβρουάριο 2013 όταν και θρηνήσαμε μια νεκρή συμπολίτισσά μας».

Πέραν όμως της ανακούφισης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών σε νοικοκυριά και σε υποδομές, όπως παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, θα πρέπει να υπάρξει μια σύγχρονη αντιπλημμυρική πολιτική σε όλα τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ούτως ώστε τόσο τα αστικά κέντρα όσο και η ύπαιθρος να μην υφίστανται ανεπανόρθωτες ζημιές.

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ιδίως στις περιοχές όπου τα καταστροφικά αποτελέσματα των πλημμυρών αποκτούν διασυνοριακά χαρακτηριστικά, όπως είναι η συνεχής υπερχείλιση του ποταμού Έβρου λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων στη Βουλγαρία, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών της Κομισιόν με Ελλάδα και Βουλγαρία για την χρηματοδότηση συντονισμένων αντιπλημμυρικών έργων και στις δύο χώρες.

«Χρειάζεται νέος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής πολιτικής της Ε.Ε. που θα λαμβάνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές», κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Σχόλια