Ελλάδα

Εγκρίθηκε η εισήγηση της Π.Γ., καταψηφίστηκε τροπολογία Λαφαζάνη

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ με ψήφους 76 κατά, 61 υπέρ και ένα λευκό καταψηφίστηκε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για τη συμπλήρωση του προγράμματος που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ με άμεσα μέτρα «που θα θίγουν τις νεοφιλελεύθερες δομές του συστήματος».

Πριν τη λήξη των εργασιών της Κ.Ε. ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε σύντομη μία παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης και της συνεργασίας μεταξύ των στελεχών και των μελών όλων των τάσεων και διαβεβαίωσε, ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους» και με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, αναφερόμενος στις συνεργασίες και την συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκτενής διαβούλευση μεταξύ κορυφαίων στελεχών και της ηγεσίας σχετικά με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την συμμετοχή προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Η Αριστερή Πλατφόρμα υπογράμμισε στις διαβουλεύσεις αυτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με πρόσωπα που είχαν ευθύνη και ρόλο στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και υπό αυτήν την οπτική θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό όσο και σαφές πλαίσιο σχετικά με τις συνεργασίες, κυρίως σε επίπεδο συγκρότησης ψηφοδελτίων.

Ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη συμφώνησαν με την θέση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και η δική του σταθερή θέση, που τονίστηκε και στην εισηγητική ομιλία του, είναι ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει πλυντήριο και ότι θα υπάρξει μια «κόκκινη γραμμή» στο θέμα.

Η διαβούλευση έφερε αποτέλεσμα και έτσι η Αριστερή Πλατφόρμα απέσυρε την τροπολογία σε κλίμα ικανοποίησης σε όλες τις πλευρές. Το θέμα των ψηφοδελτίων θα απασχολήσει την Κ.Ε. σε επόμενη συνεδρίασή της.

Η δεύτερη τροπολογία την οποία κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και η οποία καταψηφίστηκε, προέβλεπε να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος.

Σχόλια