Ελλάδα

Μπαρόζο: "Αδύνατον να δεχτεί η Ε.Ε. περιορισμούς στη μετανάστευση"

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά.

Η δήλωση του κ. Μπαρόζο στο BBC, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, καταφέρνει ένα πλήγμα στις προσπάθειες του κ. Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του κ. Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ το κόμμα αυτό απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική «ανοικτών θυρών».

«Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

«Θα προέτρεπα έντονα τη Μ. Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή», πρόσθεσε.

Κάμερον: Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης η μετανάστευση

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο κ. Κάμερον τόνισε σήμερα ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της Ε.Ε. στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσής με την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη καταστήσει σαφές σε αδρές γραμμές ποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να αποσπάσει από την Ε.Ε. και ποιες εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες: Επιδιώκει η βρετανική Βουλή να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αλλά και να ελεγχθεί η μετανάστευση. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, έγραψε ότι ο κ. Κάμερον θέλει να τεθεί όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της Ε.Ε. που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν στη χώρα του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο όριο από μέρους του Λονδίνου κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Μπαρόζο έκρινε ότι αυτό πιθανόν θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά σαφή πρόταση σχετικά από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ενός «αυθαίρετου ορίου μου φαίνεται ότι δεν συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχόλια