default-image

Με άδεια εισαγγελέα η ΕΥΠ λαμβάνει στοιχεία κατά την προανάκριση

Ελλάδα
Με άδεια εισαγγελέα η ΕΥΠ λαμβάνει στοιχεία κατά την προανάκριση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εισαγγελικός λειτουργός του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, με αφορμή ερώτημα του Λιμενικού, ανάβει το πράσινο φως ώστε η ΕΥΠ να λαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία από τις αστυνομικές, λιμενικές, πυροσβεστικές, δασικές κ.λπ. Αρχές κατά τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων, εφόσον «υπάρχει θέμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του κατηγορούμενου.

Όμως διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση τα στελέχη της ΕΥΠ δεν μπορούν να διενεργούν προανάκριση ή προανακριτικές εξετάσεις.

Όμως, όπως υπογραμμίζεται, στη γνωμοδότηση για την εκπλήρωση της αποστολής της η ΕΥΠ μπορεί να αναζητεί και να συλλέγει πληροφορίες για την «πρόληψη ή την αποτροπή απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας».  

«Στην περίπτωση που το αίτημα διατυπώνεται προφορικά», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, «οφείλουν τόσο οι προανακριτικοί υπάλληλοι, όσο και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ να τηρούν το απόρρητο της υποβολής του αιτήματος και της μεταξύ τους επικοινωνίας το οποίο θα παραμένει στο εμπιστευτικό αρχείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News