default-image

Ομιλία για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελ. Βενιζέλου

Ελλάδα
Ομιλία για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελ. Βενιζέλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.  

Στην ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να μιλήσω εκ μέρους της κυβέρνησης για τα 150 χρόνια από τη γέννηση ενός μεγάλου ηγέτη: Του Ελευθέριου Βενιζέλου, του επιστήμονα, του επαναστάτη, του πολιτικού, του Εθνάρχη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο πιο σημαντικός πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας. Ο επιστήμονας Ελευθέριος Βενιζέλος αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Νομικής το 1886 με βαθμό άριστα, αλλά ταυτόχρονα ο πατριώτης Ελευθέριος Βενιζέλος πήρε ενεργά μέρος σε όλες τις επαναστάσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.

Γρήγορα τον κέρδισε η πολιτική στην οποία κυριάρχησε για μισό αιώνα μέχρι το 1936.

Ανήκε στην παράταξη των Φιλελευθέρων, το «κόμμα των Ξυπόλητων», όπως ήταν γνωστό στην Κρήτη, επειδή το υποστήριζαν οι λαϊκές τάξεις του νησιού.

Στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας βρέθηκε ύστερα από τις πρωτοβουλίες του Στρατιωτικού Συνδέσμου το 1909.

Ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων, διατέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός και συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και με μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις:

• Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής

• Τη σύμπραξη με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν έμφαση στη δημοκρατία

• Το σύνταγμα του 1911 και την οικοδόμηση των θεσμών ενός «σύγχρονου» κράτους

• Τη δημιουργία ενός αξιόμαχου στρατού

• Την αποφασιστική του συμβολή στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

• Δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με το θεσμό της Βασιλείας όταν το απαίτησαν τα εθνικά θέματα όπως επίσης και για τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις του Βασιλιά στα δημοκρατικά και εκλογικά πράγματα της χώρας.

• Οργάνωσε τα εργασιακά στη χώρα μας. Δημιούργησε το εθνικό πλαίσιο για το συνδικαλισμό και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αποζημίωση για τα εργατικά ατυχήματα, τις συλλογικές συμβάσεις, την επιθεώρηση εργασίας.

•  Πραγματοποίησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση με την αναδιανομή των τσιφλικιών, ενώ συγκρότησε και το Υπουργείο Γεωργίας

• Στήριξε την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εγκατάστασης του 1,5 εκατ. και πλέον προσφυγών - μικρασιατών στη μητέρα πατρίδα και την ενσωμάτωση τους στον εθνικό κορμό

• Ίδρυσε το Υπουργείο Περιθάλψεως, το μετέπειτα Υπουργείο Υγείας

• Πάντα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πρέπει να τονίζουμε, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά ότι ήταν ο δημιουργός της  «μεγάλης Ελλάδας» με τη Συνθήκη των Σεβρών.

• Πικράθηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών του 1920 που οδήγησαν στις μετέπειτα εξελίξεις και τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά δεν δίστασε να διαπραγματευτεί με αξιοπρέπεια, τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία, ολόκληρη η χώρα προσπαθεί να πετύχει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη ύστερα από 6 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, η προσωπικότητα του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, μας δίνει κουράγιο, μας εμψυχώνει και μας δείχνει το δρόμο για την ανάγκη διασφάλισης των ευρωπαϊκών στηριγμάτων και συμμαχιών της χώρας. Το τονίζω γιατί δυστυχώς και σήμερα κάποιοι ευτυχώς λίγοι επιμένουν και μέσα στη Βουλή στο ίδιο μήκος κύματος με τους τότε λαϊκιστές κατά την ηπιότερη έκφραση. Ναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέτυχε αυτά για τα οποία θα μιλούν γενιές και γενιές και θα αναφέρει διαχρονικά η ιστορία. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κράτη και λαούς, σήμερα που οι εμφύλιες συρράξεις διεξάγονται πολύ κοντά μας, χρειαζόμαστε ασφαλή πορεία με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με εθνική αξιοπρέπεια για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη κυρίως όμως για τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών και προοπτικής για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News