default-image

Με δυο «γραμμές» ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Ελλάδα
Με δυο «γραμμές» ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυο «γραμμές» ο ΣΥΡΙΖΑ στην «ντροπολογία» για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Την …χιλιοκατήγγειλε στην Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ικανή βάση συζήτησης την θεώρησε η Ολγα Γεροβασίλη.

Μπέρδεμα (και ερωτηματικά) προκαλεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την «ντροπολογία» που ορίζει το 40% της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα ως «ακατάσχετο». Τουλάχιστον για κάποιον που θα μπει στο κόπο θα διαβάσει τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του στην Βουλή…

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Πρόκεται για μία τροπολογία (ειδ.αριθμός: 1910) της δικομματικής κυβέρνησης που δικαίως προκαλεί το κοινό αίσθημα. Κατ' αρχήν γιατί δίχως την παραμικρή συστολή τακτοποιεί το …ταμειακό πρόβλημα του υπερ-δανεισμένου από τις τράπεζες ΠΑΣΟΚ. Δάνεια που πήρε με ενέχυρο την …μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Επίσης γιατί διασφαλίζει τα συμφέροντα των δύο κυβερνητικών κομμάτων την ίδια στιγμή που ο μέσος μισθωτός ή επαγγελματίας «πνίγεται» κυνηγημένος από τράπεζες και εφορία.

Αυτή λοιπόν η ρύθμιση είχε σαφώς …διαφορετική αντιμετώπιση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλθηκε ως «ντροπολογία» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και άξια να μπεί στην Μαύρη Βίβλο της ντροπής. Αντιθέτως η επίσημη εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη  την θεώρησε ως … ικανή βάση συζήτησης εφόσον υπάρξει μία πολιτική δέσμευση ώστε τα πολιτικά κόμματα να μην αλλάζουν ΑΦΜ όταν αλλάζουν σχήματα. Καταγράφεται πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - τελικά- την καταψήφισε.

Στην τοποθέτηση της η Ζ.Κωσταντοπούλου τόνισε για την τροπολογία πως «είναι εξόφθαλμο ότι την ίδια ώρα που χειμάζεται ο απλός πολίτης και καταδιώκεται και οχλείται και κατατρύχεται από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες, εσείς απολαμβάνετε ουσιαστικά αναστολή των επισπεύσεων και αναστολή των κατασχέσεων, τις οποίες δίνετε και στους εαυτούς σας». Συνέχισε λέγοντας πως «φέρατε μια τροπολογία εκπρόθεσμη -και έσπευσε ο κ. Ντινόπουλος να την κάνει δεκτή- με την οποία ουσιαστικά επιφυλάσσετε στα δικά σας κόμματα άλλη μια ασυλία, άλλη μια προστασία και αυτοπροστασία σε σχέση με τις οφειλές σας. Διότι ξέρετε ότι είναι φωτογραφική». Κατέληξε ότι είναι  «άλλη μία εκπρόθεσμη τροπολογία-«ντροπολογία» σαν αυτές των οποίων έχουμε χάσει το μέτρημα και για τις οποίες βγάλαμε βιβλίο το Μάιο του 2014 και εντεύθεν πρέπει να βγάλουμε δεύτερο τόμο. Και καταθέτω στα Πρακτικά και γι' αυτήν τη συζήτηση -γιατί είναι απολύτως σχετική- τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», που δείχνει πώς έχετε μετατρέψει εσείς, τα κόμματά σας -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- το Κοινοβούλιο σε μηχανισμό ξεπλύματος των δικών σας σκανδάλων»

Αντίστοιχα στην δική της ομιλία η Ολγα Γεροβασίλη επισήμανε: «Η τροπολογία 1910 που ήρθε σήμερα το πρωί, ζητάει το 40% της κρατικής χρηματοδότησης να είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο. Εδώ θέλουμε να πούμε το εξής: Θα μπορούσαμε και να συζητήσουμε. Όλοι αντιλαμβανόμαστε μερικά προβλήματα. Όμως, υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα για να συζητήσουμε για αυτό. Το ένα είναι η πολιτική δέσμευση ότι τα διάδοχα σχήματα υπαρχόντων κομμάτων θα έχουν το ίδιο ΑΦΜ κ.λπ. Δεν υπάρχει αυτό. Ζητήσαμε να υπάρχει σαφής διάταξη αλλά δεν υπάρχει. Θα πρέπει να υπάρξει για να συζητήσουμε. Θα πρέπει να μας δοθούν στοιχεία ρυθμίσεων δανείων για να μπορέσουμε να συζητήσουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News