Ελλάδα

Πέθανε ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα, Γ. Χαραλαμπόπουλος

Μια ιστορική μορφή επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 95 ετών.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό που παραθέτει το wikipedia.gr, ο γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας, προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Yπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση, κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ, απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του Κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο του 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996, και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, τον οποίο θα εξέλεγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου-Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.

Σχόλια