Ελλάδα

Στο Μιλάνο ο Αντώνης Σαμαράς

Στο Μιλάνο αναμένεται να βρεθεί σήμερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας.


Στο περιθώριο της Συνόδου είναι προγραμματισμένη στις 10.30 το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.


Θα εξετασθεί η συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, η προοπτική στους σιδηροδρόμους όπου είναι δεδομένο το κινεζικό ενδιαφέρον και η ενδεχόμενη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της ΕΕ όσο και της Ασίας.

Η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής έρχεται με μία περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα έναντι της ελληνικής οικονομίας, μία εξέλιξη για την οποία ο πρωθυπουργός -όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- καταλογίζει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ που με την στάση του προκαλεί πολιτική αστάθεια.

Η Σύνοδος που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, εφέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος.

Στην Σύνοδο που συγκαλεί η Ιταλική προεδρεία θα πάρουν μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας κα Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων Ευρώπης - Κίνας με έμφαση στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στις ευαίσθητες περιοχές.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της κας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ρωσίας όπου θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που έχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης αλλά και οι πολιτικές σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί από τις κυρώσεις της ΕΕ και τα αντίμετρα της Ρωσίας.

Σχόλια