Ελλάδα

Συνάντηση Αλαμουντίν-Τασούλα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα είχε το μεσημέρι της Τρίτης Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα προκειμένου να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με τους διακεκριμένους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου και τους υποδέχτηκε ο υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με tanea.gr, ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου η Αμάλ Αλαμουντίν συνομίλησε για λίγο με τον υπουργό Κων. Τασούλα, ευχαριστώντας τον για το θερμό καλωσόρισμα, ενώ αναφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομάδα των διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου, ανάμεσά τους και η κ. Αμάλ Κλούνι, ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας είπε ότι «μας υπέβαλλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων».

«Το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη Ελλάδα ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η χώρα μας», υπενθύμισε ο κ. Τασούλας.

«Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο υπουργός, όπως αναφέρουν tanea.gr, εξήγησε στη διακεκριμένη νομικό και σύζυγο του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, και αυτή τόνισε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ, αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Για σήμερα μετά το μεσημέρι, το πρόγραμμα των τριών νομικών περιελάμβανε γεύμα σε εστιατόριο στο Μικρολίμανο, μαζί με τον υπουργό Κωνσταντίνο Τασούλα.

Αύριο θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αν και η ελληνική πλευρά φαίνεται διστακτική να πάει το θέμα στα δικαστήρια, θέλει να διεκδικήσει πιο δυναμικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Κατά το παρελθόν, το δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν είχε συντάξει έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η 36χρονη δικηγόρος με τη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του γάμου της με τον διάσημο ηθοποιό, Τζορτζ Κλούνι, θα μπορούσε να γίνει το πρόσωπο της ελληνικής διεκδίκησης, όμως και η παρουσία του έμπειρου Τζέφρι Ρόμπερτσον αποτελεί μεγάλο ατού για την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέφρι Ρόμπερτσον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη διεκδίκηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ είναι ο άνθρωπος που πέτυχε την επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αβοριγίνων της Τασμανίας στην Αυστραλία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας.

Σχόλια